Вучић на питање о одустајању од 'европског пута': Нисам чуо да се о томе говори

Бета 28.03.2024

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас оцене да Србија одустаје од "европског пута" после најава о могућем напуштању Савета Европе уколико та организација прими Косово као пуноправног члана.

"Нисам чуо да се о томе говори. Ја сам говорио о тешким временима која су пред Србијом. О томе сам разговарао и са господином Жофреом и са представницима Квинте. Постоје људи који праве шале на тај рачун, неподношљива лакоћа неодговорности је код нас неретко присутна", казао је Вучић новинарима на градилишту пруге Ниш-Димитровград. 

Додао је да политички проблеми са којима се Србија суочава "нажалост неће побећи".

Вучић је најавио да ће "колико сутра" говорити о Савету Европе, односно о расправи у тој организацији о пријему Косова у пуноправно чланство.

"Не желим данас о томе да говорим. Не би било фер ни према људима из ЕУ који су нам дали оволики новац (за реконструкцију пруге)", казао је Вучић.

Упитан о чему је јуче причао са председником РС Милорадом Додиком, Вучић је рекао да ће одговор дати "сутра или прекосутра".

Радови на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Ниш-Димитровград и обилазној прузи око Ниша коштаће 430 милиона евра, од чега је 108 милиона поклон ЕУ, а требало би да буду завршени до краја 2027. године, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"За Србију ће бити велики успех када возиви на овој прузи буду кретали брзином 120 километа на ста, уместо садашњих просечних 40 километа", рекао је Вучић у обиласку радова на деоници пруге Пирот-Суково.

На тој деоници, дуга око седам и по километра, радови су почели у новембру прошле године, а рекао се финансирају кредитом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), новцем из буџета Србије, као и из донације Инвестиционог оквира за западни Балкан (ВБИФ).

Вучић је рекао шефу Делегације Европске уније у Србији Емануелу Жиофреу, који је са њим у обиласку радова на прузи, да би било добро да ЕУ више финансијски помогне у реконструкцији дела пруге на деоници Ваљево - Врбница.

Пруга Ниш-Димитровград је дуге 86 километара, а уговорени рок за завршетак посла је три и по године. Главни извођач радова је конзорцијум који предводи бугарска компанија Трејс.

Пројекат обухвата реконструкцију, модернизацију и електрификацију постојеће пруге Ниш - Димитровград, затимзградњу нове, једноколосечне, електрифициране обилазне пруге око Ниша у дужини од око 22 километра, као и модернизацију сигналних и телекомуникационих система за целокупан пројекат.

Вучић је рекао да ће ЕУ кредитирати и изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, и када она буде завршена путовање возом између та два града трајаће два сата и десет минута.

Највио је да ће радови на обилазници око Ниша почети најкасније 1. јуна .

"Ни у једној европској земљи се не гради као у Србији", рекао је Вучић и додао да је важна и изградња логистичких центара, којих нема довољно у Србији.

Пруга Ниш-Димировград изграђена је 1886. године, није реконструисана деценијама па су возови на појединим деоницама ишли брзинама до 30 километара на сат.

(Бета, 03.28.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »