Нови Сад: Распршен привид постојања правне државе

Бета 29.03.2024

На данашњем скупу подршке новинару и професору Филозофског факултета у Новом Саду Динку Грухоњићу речено је да је преседан да су унутра људи који не припадају том факултету, да испред стоје понижени професори и студенти тог факултета, а да притом Универзитет, шира академска заједница и органи гоњења нису реаговали.

Пар стотина студената, професора, као и грађана, окупило се на данашњем, другом по реду протесту испред Филозофског факултета у Новом Саду, а професорка Невена Јевтић са Одсека за филозофију упозорила је да је дешавањима на Флозофском факултету распршен "и последњи елемент привида да у нашој држави постоји правни поредак".

Истакла је да је факултет "остављен на цедилу" од свих надлежних институција којима се обратио због ултиматума који је испоручен "након демострације силе од стране милитантно расположених самопрокламованих студената".

"Одлучили су да угрожавају наше право на рад, право на слободно кретање, право на образовање наших студената, академске слободе свих нас и аутономију универзитета, како би нас приморали да им допустимо да линчују нашег колегу. Не може бити преговарања у овом случају, Но пасаран", истакла је Јевтић.

Деканица Филозофског факултета УНС Ивана Живанчевић Секеруш, уз опаску да први пут држи часове испред факултета, навела је да је јуче Сенат Универзитета обавестила о заједничком проблему, а да је Сенат остао нем.

"Ово више није тема једног професора, ово је тема свих професора и свих студената", навела је Живанчевић Секеруш.

Додала је да студенти који су испоручили ултиматум не желе дијалог, иако добро знају да Етичка комисија има законски рок да обави захтевану процедуру у случају пријаве против професора Грухоњића.

Деканица новосадског ПМФ-а Милица Павковић Хрвојевић једина је за сада подржала колеге са Филозофског факултета, упозоривши да ни Студентски парламент ПМФ-а није подржао захтев да се Грухоњићу да отказ.

"Ја сам поносна на наше студенте, наше професоре и све овде окупљене што сте стали у одбрану нечега што је на крхким ногама већ дужи низ година за нама, ја бих рекла да је у акутној коми, а то је аутономија универзтета и слобода говора, односно критичког размишљања", поручила је Павковић Хрвојевић.

Подршку Грухоњићу својим присуством на протесту пружили су и професор Универзитета у Новом Саду Бојан Пајтић, редитељи Јанко Баљак и Желимир Жилник, карикатуриста Душан Петричић, те Мариника Тепић, Ненад Чанак и други опозициони прваци.

Протест је окончан позивом да се у понедељак, 1. априла, сви окупљени нађу на стручној трибини о слободи говора на степеницама Ректората Универзитета у Новом Саду.

На крају протеста, забарикадираним студентима остављен је комплет књига које се односе на слободу говора, слободу мишљења, ауторитарног и тоталитарног друштва и опасности које она носе.

Књиге су им остављене испред улазних врата.

Све време током говора, студенти су изнутра преко мегафона викали "Динко одлази!" и "Динко Шакић није лепо име!".

По завршетку данашњег скупа, студенти окупљени испред зграде Филозофског факултета поручили су онима унутра "извадите индексе!".

(Бета, 03.29.2024)

Повезане вести »

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »