Филм Опенхајмер у Јапану

Бета 29.03.2024

Осам месеци после остатка света, јапански гледаоци од данас могу у биоскопима да гледају вишеструко награђивани филм "Опенхајмер", који се бави посебно осетљивом темом на архипелагу кроз портрет творац атомске бомбе.

Дугометражни играни филм Кристофера Нолана (Цхристопхер) приказан је у многим земљама прошлог лета у исто време када и други блокбастер "Барби" о популарној пластичној лутки.

Слике које комбинују два филма шокирале су јавно мњење у Јапану, јединој земљи која је била погођена атомским оружјем у августу 1945. током Другог светског рата.

Није наведен званичан разлог за одлогање "Опенхајмера" у Јапану, што је подстакло спекулације да је филм превише осетљив да би се тамо приказивао.

Данас је испред великог биоскопа у Токију само мали постер указивао на присуство овог блокбастера са буџетом од 100 милиона долара, који је вец́ зарадио више од 960 милиона долара прихода широм света, пренео је специјализовани сајт БокОффицеМојо.

"Било би незамисливо да тај филм не буде у Јапану", рекла је једна гледатељка после пројекције филма.

Више од 140.000 људи убијено је у Хирошими и 74.000 у Нагасакију од две америчке атомске бомбе бачене изнад ових градова.

Неколико дана касније, 15. августа 1945, Јапан је капитулирао.

"Мислим да су дистрибутери избегавали да га прикажу током лета јер се сви у Јапану сец́ају (бомбардовања) Хирошиме и Нагасакија у то време", рекао је један гледатељ хвалец́и да је филм "направљен на веома искрен начин".

"Чак и као Јапанац, открио сам да је много објективнији него што сам очекивао", додао је још један гледалац агенцији Франс прес.

Филм који је освојио Оскара за најбољи филм, као и шест других статуета, током три сата приказује кључне тренутке из живота Роберта Опенхајмера, америчког физичара који је планету увео у нуклеарно доба пре него што је сам схватио да ће његова творевина постати свемоћно оружје.

У Хирошими се играни филм чекао са стрепњом.

"Да ли је ово заиста филм који људи (овде) могу да поднесу да гледају?", упитала је Кјоко Хеја, председница градског Међународног филмског фестивала, после победе "Опенхајмера" на додели Оскара.

Она је оценила да је филм "веома оријентисан на Америку", признајуц́и да је у почетку била "престрашена" идејом да се прикаже у Хирошими.

"Сада се надам да ц́е многи људи погледати филм, јер бих била срец́на да видим да Хирошима, Нагасаки и атомско оружје постану теме разговора захваљујуц́и филму", додала је она.

Бивши градоначелник Хирошиме Такаши Хираока који 95 година и преживео је атомску катастрофу критиковао је филм јер сматра да је требало да буде више описа и приказа ужаса атомског оружја.

"Опенхајмер" је такође приказан у Нагасакију, где је Масао Томонага (80), један од преживелих, рекао да је импресиониран филмом.

"Мислио сам да је недостатак слика преживелих од атомске бомбе слабост", рекао је Масао који је у време бомбардовања имао две године, а касније је постао истраживач који проучава леукемију изазвану радијацијом.

"Али у ствари, Опенхајмерове речи у десетинама сцена показују шок који је осетио због реалности атомског бомбардовања. И то ми је било довољно", додао је он.

(Бета, 03.29.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »