BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Najdublji ukrajinski udar dronovima na rusku teritoriju od početka rata

U napadu je povređeno 12 ljudi, a vlasti regiona Tatastar tvrde da nije pričinjena nikakva šteta.

BBC News 02.04.2024  |  Laura Goci - BBC

Ukrajina je preuzela odgovornost za napad dronovima u ruskom regionu Tatarstan, udaljenom više od 1.300 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Udari, u kojima je povređeno 12 ljudi, najdublji su na ruskoj teritoriji od početka rata.

Lokalne vlasti su saopštile da su dronovi pogodili grad Jelabuga, gde se pretpostavlja da se proizvode dronovi, i rafineriju nafte u obližnjem Nižnjekamsku.

Napadi su se dogodili oko 05:45 po lokalnom vremenu.

Jelabuga je u „posebnoj ekonomskoj zoni" Alabuga - oblasti sa posebnim pravnim sistemom napravljenim sa ciljem da privuče strane investicije.

Smatra se da se iranski dronovi Šahed, koje Rusija često koristi za napade na Ukrajinu, sastavljaju u Jelabugi.

Prema izveštajima medija, najmanje 12 ljudi - svi studenti - povređeno je u Jelabugi.

Bespilotne letelice nisu nanele „ozbiljnu" štetu infrastrukturi ni na jednoj lokaciji, tvrdi regionalni lider Tatarstana Rustam Minihanov.

Dodao je da proizvodnja teče nesmetano.

Međutim, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da je udar u Jelabugi „prouzrokovao značajno uništenje proizvodnih objekata".

Ubrzo posle napada, internetom je počeo da kruži snimak na kome se navodno vidi kako se laka letelica, za koju se smatra da je modifikovana da leti bez posade, ustremila ka zgradi u Jelabugi pre nego što je eksplodirala.


Pogledajte:


U utorak, 2. aprila ujutro, bespilotne letelice su primećene i u regionu Lipecka, južno od Moskve, i oglasila se uzbuna za vazdušni napad, saopštile su lokalne vlasti.

Nekoliko meseci unazad, Kijev je pojačao napade dronovima na rusku teritoriju.

Ukrajina je više puta upozoravala da se njena vojska suočava sa ozbiljnom nestašicom municije, ali je postavila cilj da ove godine proizvede milion dronova.

Ranije ove godine, Ukrajina je tvrdila da može da pogodi veliki terminal za izvoz gasa u blizini grada Sankt Peterburga, 1.250 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.


Pogledajte video: Ukrajina ubrzano pojačava proizvodnju dronova


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.02.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »