Savet za štampu i ministarstvo apelovali na medije da o ubistvu deteta izveštavaju profesionalno

Beta 04.04.2024

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović uputio je danas poziv svim medijskim kućama i novinarima, da prilikom izveštavanja o tragičnom ubistvu dvogodišnje devojčice postupe sa najvećom odgovornošću, poštovanjem i pažnjom.

"Važno je da se u ovim teškim trenucima vodi računa o dostojanstvu žrtve i njenih porodica, te da se izbegavaju bilo kakve spekulacije ili neproverene informacije.Molimo medije da se suzdrže od senzacionalističkog pristupa koji može dodatno uznemiriti javnost i narušiti privatnost porodice žrtve. U ovakvim situacijama, od esencijalne važnosti je da javnost bude informisana sa preciznošću i saosećanjem", naveo je ministar.

Savet za štampu takođe je pozvao sve novinare i urednike da odmah prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izveštavanjem o smrti dvogodišnje devojčice iz Bora i da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosećanja sa njenom porodicom.

Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na poslednjoj sednici iskazala duboku zabrinutost zbog izveštavanja koje je još pre nedelju dana bilo nedopustivo senzacionalističko i nedostojno, ali je danas doseglo novi, neshvatljivi, sunovrat.

(Beta, 04.04.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »