PSG: Gašić da smeni Cmolića, kazne za Pink i Informer zbog širenja nacionalne mržnje

Beta pre 21 dana

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da od ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića traži "momentalnu smenu načelnika policije Ninoslava Cmolića, zbog etičke netrpeljivosti i stigmatizacije zajednice Vlaha koji žive u istočnoj Srbiji".

PSG u saopštenju navodi da je "kampanja mržnje na račun zajednice Vlaha koja se ovih dana sprovodi od strane vladinih medija i samih predstavnika institucija započela od načelnika UKP-a Ninoslava Cmolića, koji je gostujući na Informer televiziji naveo da osumnjičeni imaju izuzetno nizak koeficijent inteligencije, kao i da je to čudno podneblje jer su u pitanju Vlasi".

Dodaje sa da je "novo uznemiravanje javnosti, koja je već dovoljno potresena situacijom sa ubistvom devojčice u Boru, apsolutno nedopustivo i za svaku osudu".

"Sinhronizovana državna kampanja narušavanja međuetničkih odnosa sa vlaškom zajednicom nastavlja se na udarnim medijima vlasti, televizijom Informeru i Pinku, i tražimo da REM počne da radi svoj posao, postupi profesionalno i kazni navedene medije zbog satanizacije Vlaha", navodi se u saopštenju.

PSG podseća da se Cmolićevo prezime spominje i u Skaj prepiskama koje se nalaze u optužnici protiv Belivukovog klana.

"Načelnik je na mesto SBPOK-a došao 2020. godine kao Vulinov kadar, jer je Vulin pre toga smenio dotadašnjeg načelnika. Narativ koji Cmolić propagira ni malo ne odudara od narativa koji propagira naprednjačka vlast i jasno pokazuje kakav je njihov odnos prema svim nacionalnim manjinama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ljudska i manjinska prava, kao i evropske vrednosti, pobrojana u članu 1 Ustava Srbije, i da je neophodna apsolutna borba protiv diskriminacije, govora mržnje i nasilja, kao i da je vladavina prava nemoguća bez prava na različitosti.

(Beta, 04.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »