Dačić: Predlaganjem rezolucije o genocidu u Srebrenici prekršeni zakoni i Ustav BiH

Beta pre 23 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su načinom predlaganja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine jer o tom pitanju nema konsenzusa u BIH.

"Sve što je do sada doneseno u UN ,a što je u vezi sa genocidom i zločinima protiv čovečnosti, doneseno je konsenzusom, a u ovom slučaju su prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine. Šef misije BiH je nešto predložio kao da iza toga stoji BiH, a to je lažno predstavljanje zato što nadležni organi BiH nisu doneli nikakvu odluku. Ne da nema konsenzusa na svetskom nivou, nego nema konsenzusa ni u BiH" - rekao je Dačić novinarima posle sastanka s ministarkom spoljnih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej.

Dačić je kazao da je nacrt rezolucije o genocidu dostavljen samo članicama UN koje su je inicirale i koje su kosponzori, da je u toku procedura tokom koje se mogu dati amandmani, a da datum glasanja u GS UN još nije određen.

Ministar je dodao da GS po Povelji UN ne može da raspravlja o pitanjima koja su pred Savetom bezbednosti na čijim se sednicama dva puta godišnje raspravlja o BiH.

"Ima i onih koji su vršili genocid nad srpskim narodom, a predlagači su rezolucije. Zar mi sada treba da predlažemo svoje rezolucije o genocidu koji je počinjen nad našim narodom!? Da li to sada treba da urade afričke zemlje prema onima koji su potpisali ovu rezoluciju?", pitao je on.

Dačić je dodao da "nema potrebe" za rezolucijom o genocidu u Srebrenici zato što je posle usvajanja rezolucije o Ruandi doneta i opšta rezolucija o osudi i sprečavanju genocida.

Bočvej je kazala da će Gana nastaviti da u vezi s pitanjem Kosova poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da želi da sazna više o BiH i da "nastavimo da radimo zajedno i nađemo načine da se izborimo za Srbiju unutar međunarodnih organizacija".

(Beta, 04.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »