Donji dom Kongresa SAD usvojio plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

Beta pre 13 dana

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je danas veliki plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i moguću zabranu društvene mreže TikTok.

Odluka o pomoći vrednoj 95 milijardi dolara, trebalo bi sledeće da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Oko 61 milijarda dolara je posvećena Ukrajini, a taj novac već mesecima očekuje i traži ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Američka pomoć će spasiti hiljade i hiljade života", rekao je Zelenski posle glasanja.

SAD su glavna vojna podrška Ukrajini, ali Kongres nije usvojio veliki paket za svog saveznika još od decembra 2022, uglavnom zbog stranačkih svađa.

Odluka čiji je tekst predstavljen u sredu, a danas usvojena u Donjem domu Kongresa, predviđa oko 14 milijardi dolara za obuku, opremanje i plaćanje ukrajinske vojske.

Oko 10 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajini posvećene energetskom i infrastrukturnom sektoru biće poslato u obliku zajma.

Tu ideju je predložio bivši republikanski predsednik Donald Tramp (Trump), koji smatra da bi SAD trebalo da "prestanu da daju novac ne očekujući njegov povratak". Međutim, taj dug može da bude izbrisan.

Veliki deo pomoći biće iskorišćen i za dopunu zaliha američke vojske i fabrike naoružanja u SAD.

Plan pomoći takođe ovlašćuje predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da konfiskuje i proda rusku imovinu, kako bi se ona koristila za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine.

Tu ideja podržavaju i druge zemlje Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), koju čine pored SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD, u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Ta sredstva će posebno biti namenjena za jačanje izraelskog antiraketnog štita "Gvozdena kupola".

Planirano je i više od devet milijardi dolara za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom sveta, navodi se u rezimeu teksta.

Plan, međutim, zabranjuje bilo kakvo direktno finansiranje SAD Agencije UN za palestinske izbeglice (UNWRA). Izrael optužuje neke od zaposlenih u toj agenciji za umešanost u napad 7. oktobra koji je sproveo Hamas.

Biće izdvojeno više od osam milijardi dolara za suprotstavljanje Kini: na vojnom nivou ulaganjem u podmornice, a na ekonomskom nivou, za konkurenciju sa velikim kineskim projektima u zemljama u razvoju.

Nekoliko milijardi dolara izdvaja se za Tajvan, ostrvo od 23 miliona stanovnika koje Kina smatra jednom od svojih provincija.

Plan predviđa zabranu TikToka u SAD ako ta društvena mreža ne prekine veze sa svojom matičnom kompanijom ByteDance, odnosno sa Kinom.

TikTok je već nekoliko meseci na meti američkih vlasti, a mnogi zvaničnici veruju da zabavna video platforma omogućava Pekingu da špijunira oko 170 miliona korisnika u SAD, kao i da manipuliše informacijama.

(Beta, 04.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »