Osam godina od rušenja u Savamali, nalogodavci ni danas nisu poznati

Beta pre 10 dana

Više objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala srušeno je na današnji dan pre osam godina, a do danas nije utvrđeno ko stoji iza onoga što su opozicija i građanski aktivisti nazvali "rušenjem pravne države".

U noći 24. aprila 2016. godine, na dan kada su u Srbiji održani parlamentarni i lokalni izbori, u Savamali je srušeno više privatnih objekata, na mestu na kom se danas nalazi Beograd na vodi.

Prema tvrdnjama čuvara objekata i jedinog očevica, koji je preminuo mesec dana kasnije, objekte je srušila grupa ljudi maskiranih "fantomkama", sa bagerima i palicama, koja mu je prethodno oduzela telefon i vezala ga.

Vlast tvrdi da su u Hercegovačkoj ulici srušeni bespravni objekti i da se nije dogodilo ništa nelegalno, dok je prema oceni aktivista i opozicije u toj noći "srušena pravna država."

Tadašnji premijer, danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada je kazao da iza rušenja stoje "najviši organi gradske vlasti", koje je nazvao "kompletnim idiotima" jer su rušili nelegalne objekte tokom noći, a ne tokom dana.

Gradonačelnik Beograda tada je bio aktuelni ministar finansija Siniša Mali, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je posle afere sa navodnim prisluškivanjem predsednika Aleksandra Vučića najpre dao ostavku na mesto člana Predsedništva SNS a potom se povukao s političke scene.

Jedini odgovorni za rušenje u Savamali bio je šef Dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković, koji je osuđen na uslovnu kaznu od pet meseci zbog "nesavesnog rada", odnosno nereagovanja policije u toj noći uprkos brojnim pozivima građana.

On je nekoliko godina kasnije rekao da je u noći rušenja dobio naredbu o nepostupanju od svog pretpostavljenog, načelnika Dežurne službe beogradske policije Zvonka Kostića, kao i da ga je vrh policije primorao da prizna krivicu.

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »