Dobitnici nagrada za medijsku pismenost 'Dragan Janjić'

Beta pre 18 dana

Jelena Jovović i Stefan Janjić ovogodišnji su dobitnici nagrade za medijsku pismenost "Dragan Janjić" u kategoriji profesionalaca, dok su Teodora Ćulibrk i Božidar Milovac pobednici u kategoriji studenata.

Rad "Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi 'Između dva sveta'", autora Jelene Jovović i Stefana Janjića posvećen je najpopularnijem delu doktora Branimira Nestorovića. Analizom načina na koji Nestorović prezentuje i tumači važne podatke o medicini i javnom zdravlju, rad ukazuje na tačne i dokazima potkrepljene navode, ali i na brojne sporne tvrdnje, autoplagijate, teorije zavere, loše prevode i neutemeljene izvore na kojima se zasnivaju navodi u ovoj knjizi.

Žiri smatra da u vremenu kada popularna nauka doživljava procvat, a savremeni mediji otvaraju prostor raznim samozvanim ekspertima i analitičarima, rad Jelene Jovović i Stefana Janjića predstavlja primer kako medijska pismenost može poslužiti i kao vodič za preživljavanje u svetu pseudonauke i teorija zavera.

Rad studenata Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca "Dimenzija medijske manipulacije – stvarnost i iluzija" nastao je tokom progona i pretnji novinarima i novinarkama širom Vojvodine, među kojima se načinom, trajanjem, intenzitetom i vrstom izdvojio napad na Dinka Gruhonjića, profesora Filozofskog fakulteta na odseku za medijske studije. Rad ukazuje na prilagođavanje vesti društvenom kontekstu i političkoj situaciji i u kojoj meri je društvo podložno medijskim manipulacijama.

Rad Teodore Ćulibrk i Božidara Milovca pokazuje značaj medijske pismenosti koja može da pomogne u razlikovanju propagandne, poluistinite i profesionalno obrađene informacije. Prema mišljenju žirija autori su medijsku pismenost povezali i sa važnim problemom sa kojim se istraživačko (ili savremeno) novinarstvo danas suočava - bezbednošću novinara. 

Prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović (ekspertkinja za medijsku pismenost), dr Saša Mirković (Fakultet za medije i komunikacije) i Zlata Kureš (izvršna direktorka agencije Beta).

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 16. maja u 18 časova, u bioskopu "Balkan", Braće Jugovića 16, na ceremoniji kojom se obeležava 30 godina agencije Beta.

Agencije Beta i Nezavisnog udruženje novinara Srbija od 2022. godine dodeljuju nagrade iz oblasti medijske pismenosti "Dragan Janjić" u znak sećanja na novinara Dragana Janjića, jednog od osnivača Bete i NUNS-a.

Novinarsku karijeru Dragana Janjića obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva i insistiranje na etičkim standardima i unapređenju medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

(Beta, 05.13.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »