Kineski naučnici uspostavili dvojezičnu platformu za razmenu podataka o istraživanju kvaliteta vazduha

Beta pre 20 dana

Kineski naučnici su nedavno pokrenuli sveobuhvatnu dvojezičnu platformu za razmenu podataka, nazvanu Kineski centar podataka o zagađenju vazduha (CAPDC), za istraživanje i upravljanje kvalitetom vazduha.

Dostupna na www.capdatabase.cn, CAPDC je prva platforma za deljenje podataka fokusirana posebno na složenost atmosferskog zagađenja u Kini, navodi se u uvodnom dokumentu CAPDC koji je objavljen u časopisu Napredak u atmosferskim naukama (Advances in Atmospheric Sciences), prenosi Sinhgua.

Na platformi je dostupno osam kategorija podataka, uključujući inventar emisija, hemijsku reanalizu, posmatranje na terenu, satelitsko posmatranje, laboratorijsko merenje i profil izvora, koji sadrže 258 skupova podataka i ukupno 15 tehničkih izveštaja.

Kategorija inventara emisija pruža devet skupova podataka koji pokrivaju različite antropogene i prirodne izvore. Kategorija hemijske reanalize se sastoji od tri skupa podataka, uključujući reanalizu kvaliteta vazduha visoke rezolucije i podatke o sastavu PM2,5, dok kategorija posmatranja na terenu nudi 221 skup podataka u rasponu od 2011. do 2021. godine, koji sadrži terenska merenja snimljena u 41 gradu, sa fokusom na karakteristike oblaka i parametre aerosola.

"Platforma omogućava brzo pretraživanje i preuzimanje podataka i pruža solidne podatke i podršku za buduća istraživanja", navodi se u radu.

Predvođena Univerzitetom u Pekingu, u saradnji sa Univerzitetom Tsinghua, Institutom za fiziku atmosfere Kineske akademije nauka, Pekinškim normalnim univerzitetom i kompanijom 3Clear Science & Technology, platforma nudi dvojezične usluge na engleskom i kineskom jeziku, prenosi Sinhua.

(Beta, 05.13.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »