Micotakis: Provokativna odluka predsednice S. Makedonije da krši Prespanski sporazum

Beta pre 19 dana

Grčki premijer Kirjakos Micotakis ocenio je danas da je oduka predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove na inaguraciji ne koristi ustavno ime zemlje, dogovoreno Prespanskim sporazumom, nezakonita, nedozvoljiva i provokativna.

Micotakis je, u postu na svom zvaničnom fejsbuk profilu, napisao da Grčka ne prihvata takve propuste i ukazao da su ime države, izbegavanje provokacija i poštovanje Prespanskog sporazuma presudni za napredak bilateralnih odnosa i evropske perspektive zemlje.

"Provokativni izbor novog predsednika Severne Makedonije da prekrši zvanični tekst zakletve i nazove državu drugim imenom je nezakonita i nedozvoljena inicijativa", istakao je premijer Grčke, a prenala agencija MIA.

Prema njegovim rečima, taj potez Siljanovske je čin kojim se krši Prespanski sporazum i ustav njene zemlje, ali i podrivanje budućnosti Severne Makedonije, kako su već izjavili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Micotakis je napisao da "Grčka odbacuje načine upravljanja poput ovih kojima gospođa Siljanovska počinje svoj mandate i pozvao je da da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge".

"Kategorično izjavljujemo da takve neprihvatljive greške nećemo prihvatiti. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovorenog. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja provokacija", napisao je Micotakis na Fejsbuku (facebook.com/kyriakosmitsotakis).

Gordana Siljanovska Davkova dala je juče dala svečanu izjavu pred Sobranjem, čime je započela petogodišnji mandat.

Prilikom davanja svečane izjave izbegla da izgovori puno ustavno ime države Severne Makedonija, već je rekla da će "štiti suverenitet Makedonije", bez prefiksa Severna koji je dogovoren Praspanskim sporazumom sa Grčkom, potpsanim 17. juna 2018. godine.

(Beta, 05.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »