Gervala: Vlada Kosova priprema svoj Nacrt statuta ZSO, do kraja maja u Ustavnom sudu

Beta pre 23 dana

Vlada Kosova priprema Nacrt statuta Zajednica srpskih opština (ZSO) koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja, navela je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala u pismu predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu.

Taj potez Vlade dolazi uoči sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, na kojoj članstvo Kosova u toj organizaciji nije uvršteno na dnevni red, pošto su Francuska i Nemačka zatražile od Kosova da preduzme konkretne korake kako bi Nacrt statuta ZSO dostavila na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je takav zahtev odbio.

Međutim, u pismu koje je poslato 15. maja, Gervala je najavila da će Ustavnom sudu biti podnet Nacrt statuta koji je pripremila Vlada Kosova, a ne evropski nacrt koji je predstavljen strankama prošle godine.

Prema tim tvrdnjama, Vlada Kosova radi na nacrtu statuta koji je inspirisan onim iz Fondacije "Fridrih Ebert".

Gervala je dodala da, uzimajući u obzir te korake, očekuje da će Komitet ministara imati dodatne razloge da pozove Kosovo da postane 47. članica Saveta Evrope.

Krajem januara 2023. godine, Fondacija "Fridrih Ebert" je objavila Nacrt statuta za osnivanje ZSO u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Kosova.

Taj nacrt, koji se sastoji od sedam poglavlja i 18 članova, predviđa način osnivanja, organizacionu strukturu, odnose sa centralnim vlastima, zakonsku regulativu, budžet, kao i druge aspekte rada Zajednice, uključujući simbole.

Prema tom predlogu, ZSO može imati i dodatna ovlašćenja, koja mogu preneti centralne vlasti Kosova.

Što se tiče strukture, tim nacrtom je predviđeno da ZSO ima Skupštinu, predsednika, potpredsednika, Veće i Upravni odbor Zajednice.

Ciljevi tog tela su jačanje lokalne demokratije, omogućavanje, finansiranje ili promovisanje aktivnosti koje unapređuju učešće građana i demokratske prakse, kao i zastupanje interesa važnih za lokalnu demokratiju.

Dokument predviđa da će ZSO imati status pravnog lica, koji bi, kako se navodi, trebalo da mu dodeli Vlada Kosova pravnim aktom.

Prema dokumentu nemačke organizacije, ZSO će se finansirati iz priloga njenih članica, prihoda od usluga koje pruža, pokretne ili nepokretne imovine, transfera centralnih vlasti, grantova, donacija, kao i finansijske podrške drugih udruženja i organizacija, domaćih i međunarodnih, uključujući i Srbiju.

(Beta, 05.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »