BBC vesti na srpskom

Lokalni izbori 2024: Ko je doktor Dragan Milić, neočekivani dobitnik glasanja u Nišu

Milić je predvodio grupu građana na izborima za lokalnu vlast u trećem najvećem gradu u Srbiji koja je dobila veliku podršku glasača.

BBC News pre 25 dana  |  Dejana Vukadinović - BBC
Dragan Milić
BBC

Iz hirurške sale do iznenađenja na lokalnim izborima u Nišu.

Dragan Milić, kardiohirurg, predvodio je Grupu građana na izborima za lokalnu vlast u trećem najvećem gradu u Srbiji i dobio je veliku podršku glasača 2. juna.

Da učestvuje na izborima podstakla ga je, kako kaže za BBC na srpskom, bahatost dosadašnje vlasti.

„Sve što se dešavalo u prošlosti, bio je konglomerat stvari koje su nas motivisale.

„Krenulo je iživljavanje, kako lično, tako i na svaki drugi način, i čovek samo u jednom trenutku kaže - e, sad je dosta", govori on, nekoliko sati posle izborne utakmice.

Niška Gradska izborna komisija je u ponedeljak popodne saopštila da je lista oko SNS-a dobila najveći broj glasova - 44,31 odsto glasova, odnosno 30 mandata, prenele su Južne vesti.

Skupština grada Niša ima 61 odborničko mesto, pa je za većinu potreban 31 mandat.

Prema podacima GIK-a, Grupa građana Dr Dragan Milić osvojila je 24,49 odsto glasova, što je 16 mandata, opoziciona koalicija Biramo Niš 16,2 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Po dva mandata osvojile su još dve opozicione liste Kreni-promeni I ja sam Niš (3,93 odsto) i Ujedinjeni - Nada za Niš (3,88 odsto), dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

Na prethodnim izborima 2020. godine, naprednjaci su osvojili 58 odsto glasova, a Niš je tada prvi put dobio gradonačelnicu - Draganu Sotirovski.

'Uradio je konkretnu stvar'

Milić je široj javnosti postao poznat krajem 2022. godine kada je sa kolegama sa Klinike za kardiohirurgiju samoinicijativno odlučio da radi i vikendom, bez nadoknade, kako bi se smanjile liste čekanja pacijenata za operacije.

U aprilu 2023. godine lista čekanja je bila prazna.

„Nismo to radili zbog para, niti želimo da dobijemo ordenje, zato što smo uslovno rečeno poklonili dodatna 24 dana našim pacijentima, među kojima su naši sugrađani koje srećemo na ulici, u prevozu.

„To je bilo čisto ljudski i sasvim normalno, herojstvo je nešto drugo, mi smo ostvarili cilj, naši pacijenti neće umirati čekajući na operacije", rekao je tada za BBC na srpskom.

Tadašnja ministarka zdravlja Danica Grujičić nazvala je ovaj potez niških lekara „diskutabilnim", a sumnju su izrazili i neki lekari poput Radeta Panića, anesteziologa i predsednika Sindikata lekara i farmaceuta u vreme pandemije korona virusa.

Izjave nekadašnje ministarke, Milić je tada nazvao „proizvoljnim i neistinitim".

Baš zbog očišćenih lista čekanja, 30-godišnja Nevena Mitić je odlučila da 2. juna zaokruži broj četiri i podrži Milićevu listu.

„Uradio je konkretnu stvar, pokazao je profesionalizam, nije do sada bio u politici. Meni je to bilo dovoljno", kaže kratko za BBC na srpskom.

Istim motivima vodio se i njen sugrađanin Miloš Pavlović.

„On je čuveni doktor, i pre tih lista sam znao ko je on, ali mi se možda najviše sviđa njegova politika da u Nišu odlučuju Nišlije" dodaje.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

U novembru 2023. Milić je smenjen sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Nišu zbog, kako je navedeno, neprisustvovanja sednicama izbornog i nastavno-naučnog veća.

Milić je tvrdio da su se one uvek zakazivale kada je u operacionoj sali i da je tražio da se njihova satnica promeni, ali da zahtev nije usvojen, pisale su Južne vesti.

Nekoliko nedelja pre izbora, nije izabran ni za redovnog profesora na istom fakultetu, jer je Komisija procenila da ne ispunjava uslove po nekoliko tačaka.

Tada je poručio da neće odustati od izborne trke i da je „reč o političkoj odluci."

'Lider'

Rođen u Leskovcu, Dragan Milić se posle studija na Medicinskom fakultetu u Nišu, krajem 1990-ih zaposlio u tamošnjem Kliničkom centru.

Bio je načelnik odeljenja potom i pomoćnik direktora za flebologiju, na Klinici za vaskularnu hirurgiju.

Kada se u novembru 2014. godine otvorila Klinika za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju postao je njen prvi direktor, a tri godine kasnije našao se u istoj funkciji, ali na novootvorenoj Klinici za kardiohirurgiju.

Milica Mitić
BBC
Milica Mitić, medicinska sestra, radi sa Draganom Milićem od 2018. godine

Milica Mitić, medicinska sestra, priključila se tom timu 2018. godine.

„Bez obzira na njegove godine, on je često poslednji koji napušta kliniku, ostane sa nama i posle 12 sati rada.

„On je lider i savršeno vodi kliniku, svako zna šta mu je posao i kada sam prvi put došla imala sam utisak kao da ne radim u Srbiji", kaže 31-godišnja Mitić za BBC na srpskom.

Njegova odluka da učestvuje na izbore za nju nije bila iznenađenje.

Kaže da ljudi poput Milića i treba da se kandiduju, jer, kako kaže, „mogu nešto da urade za zajednicu i grad."

„Šta god da neko priča o nekome, građani ipak prepoznaju kada neko nešto radi, kada se neko trudi i pokušava da poboljša građanima život", dodaje.

Očistiti korupciju kao liste čekanja

O izlasku na lokalne izbore Dragan Milić je razmišljao još u septembru 2023, kada je za Južne vesti izjavio da je spreman da „uđe u političko blato" Niša i da učestvuje sa grupom lekara.

„Dolaze sekretari iz Beograda i odlučuju ko će da ima tendere, ko će da bude direktor ovog ili onog preduzeća. Da li Niš ima ili nema dostojanstvo", rekao je tada.

Aktuelnoj vlasti zamerio je što je, kako je rekao, Niš skrajnut, bez kapitalnih investicija, i da se samo pred izbore seti ovog grada.

U gotovo svakom predizbornom obraćanju Dragan Milić je ponavljao da „o Nišu moraju da odlučuju Nišlije, a ne sekretari poslati iz Beograda" i da Niš mora i može biti lepši, bogatiji i pravedniji grad".

„Umesto divlje gradnje u samom centru grada, treba da se nađu adekvatni prostori za javne parkinge i garaže", izjavio je Milić.

Dragan Milić,izbori, Niš
BBC

Vučićeva poruka i brzi odgovor: 'Ne'

Dok je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i nosilac liste koalicije oko SNS-a, u Beogradu poručivao saradnicima sa juga da razmisle da li će sami probati da naprave vlast u Nišu i da poštuju rezultate političkih protivnika, 300 kilometara južnije, Milić je imao nedvosmislenu poruku.

„Saradnje sa SNS neće biti. Niš od večeras više nije isti grad, Niš je od večeras slobodan grad", rekao je Milić 2. juna uveče, okružen predstavnicima drugih opozicionih koalicija.

Najavio je zajedničku borbu opozicije.

„Dugo smo čekali da dođe pravda i da pravda pobedi nepravdu, i da radost pobedi tugu.

„Nevidljiva ruka Beograda neće nikad više upravljati Nišom". izjavio je na centralnom gradskom trgu.

Pojedine Nišlije su odlučile da ne podrže njegovu listu, sumnjajući u njegov stav da neće u koaliciju sa SNS.

„Prelomio sam na kraju i glasao za drugu opciju, nije potpisao sporazum sa ostalom opozicijom da neće sarađivati sa naprednjacima, meni je to sve bilo sumnjivo", kaže glasač Petar Đorđević za BBC na srpskom.

Dodaje da ne zna šta sada da očekuje i da ga izborni rezultat jeste iznenadio.

Tokom kampanje je, kaže Milić, bila neravnopravna borba, ali su sa „24 sekunde u programu RTS-a uspeli da osvoje toliko procenata".

„Dobro je da nam nisu dali 35 sekundi", dodao je u šali.

Dragan Milić,izbori, Niš
BBC
Dragan Milić (desno sa crvenim naočarima) sa drugim opozicionim liderima na konferenciji za medije nekoliko sati pre završetka glasanja

Na izborima za lokalnu nišku vlast učestvovalo je 11 političkih opcija, a ko su bili njihovi kandidati pročitajte ovde.

Među njima je i pokret Kreni-promeni, grupa građana koja se izbornoj borbi priključila u samoj završnici.

„I mi smo poput grupe građana doktora Milića novi na političkoj sceni i sa njima delimo entuzijazam i nestranačko ustrojstvo.

„Uspeli smo da ostvarimo naš cilj, a to je da promenimo vlast u Nišu. Naravno, to ne možemo sami, već zajedno sa drugim opozicionim opcijama", kaže Mihajlo Cvetković iz ove grupacije za BBC na srpskom.

Veruje da će se saradnja ostvarena prethodnih dana sa drugim opozicionim strankama nastaviti i nada se da će „svi ostati pri datoj reči i da će opozicija osloboditi grad".


'Cepanje SNS-a i nova, neočekivana preletanja'

Danijel Dašić, analitičar iz Niša

Kada se opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja raspala posle decembarskih izbora, postalo je vrlo razočaravajuće što opozicija u Nišu ne može ujedinjeno da izađe na ove izbore.

Analize su pokazivale da će vladajuća koalicija ostvariti vrlo laku i jednostavnu pobedu, imajući u vidu sve razočarane glasače, čak i uz pojavu doktora Milića.

Ali, na scenu su stupili i novi igrači, poput pokreta Kreni-promeni, koji je imao tendenciju da privuče razočarane glasače.

SNS je 'pucao sebi u nogu' kada je intenzivirao kampanju protiv doktora, njegovim otpuštanjem sa Medicinskog fakulteta i osporavanjem akademskog zvanja.

Pre dvadesetak dana, bila je sve vidljivija tendencija da se SNS birači okreću doktoru Miliću, u smislu „jadan čovek, šta sve mora da trpi".

Time je i postalo 'jasno' da on u suštini nije trojanski konj, jer je SNS ispucao sve što je imao protiv njega.

Imajući u vidu i situaciju u gradu, koja je katastrofalna u vezi sa kvalitetom kadrova koji ga već 12 godina vode, bilo je za očekivati da će rezultati biti ovakvi.

Istraživanja pokazuju da možemo da očekujemo cepanje SNS-a na najmanje dve odborničke grupe, a slično može da se desi i sa socijalistima.

Očekujem da će nova, eventualna opoziciona većina u gradu, imati čak i podršku jednog dela tih otcepljenih grupacija.

Prvi put postoji verovatnoća da dođe do preletanja iz SNS-a ka novoj opoziciji, a ne obrnuto, što je bila praksa do sada.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.03.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »