Kreni-promeni: GIK učinila sve da oteža i onemogući uvid u zapisnike

Beta pre 17 dana

Pravni tim pokreta "Kreni-promeni" saopštio je danas da je Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu učinila sve da oteža i onemogući uvid u zapisnike o radu biračkih odbora koju je ta lista tražila, kao i da dokazni materijal koji je bio danima u posedu "samo jedne zainteresovane strane" ne može da se smatra pouzdanim materijalom.

Kako stoji u saopštenju, taj pokret je podneo zahtev za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora po uzorku za uvid u pet odsto materijala, što je u slučaju Beograda materijal sa 63 biračkih mesta.

"Za vršenje uvida GIK je na 23. sednici ekspresno imenovala komisiju od 13 članova sastavljenu od članova GIK u kojoj je imenovano pet članova predstavnika liste Aleksandra Vučića, jedan predstavnik Socijalističke partije Srbije i samo jedan predstavnik liste koja tražila uvid, odnosno Kreni-Promeni. U komisiju su imenovani i predstavnici lista koje uvek glasaju onako kako glasaju i predstavnici iz SNS, poput Ruske stranke, Beograd naš grad...", naveo je taj pokret.

Dodao je da je komisija juče odmah nakon sednice morala da krene sa radom, u 19 časova, bez vremena za pripremu, kao i da su prisutni posmatrači mogli da gledaju, ali nisu smeli da dodiruju izborni materijal niti da vrše uvid i broje.

Kako su naveli u saopštenju, sve vreme je vršen posredni pritisak na članove komisije o tome koliko će brojanje da traje, "zapitkivanje, glasno razgovaranje predstavnika vladajuće stranke za vreme brojanja, kao i razne vrste ometanja kojima je proces izložen".

Pravni tim tog pokreta naveo je i da pauza za predstavnike "Kreni-promeni" i ostale članove nije omogućena i da su morali da rade neprekidno dok se sve ne pregleda, što prema rečima tog pokreta nije bio slučaj u drugim lokalnim samoupravama, gde su pauze određivane iako to tražioci uvida nisu tražili.

U saopštenju navode da je uvid pokazao da praktično nema razlike između podataka iz zapisnika i materijala u vrećama.

"Ali, postavlja se opravdano pitanje ko je u međuvremenu bio u posedu tih vreća? Ko ih je čuvao? Odgovor je - gradska uprava, to jest vlast. Dokazni materijal koji je bio danima u posedu samo jedne zainteresovane strane ne može se smatrati pouzdanim materijalom", dodaje se u saopštenju.

Napominju i da su na jučerašnjoj sedmoj sednici GIK-a opozicioni predstavnici podneli predlog Odluke o čuvanju izbornog materijala nakon izbora, u kom je bilo predviđeno da predstavnici svih lista treba da imaju pravo da delegiraju čuvare koji će danonoćno dežurati na lokaciji gde se materijal čuva.

Kreni-promeni naveo je da je većina u GIK-u takve predloge odbila i da su samo oni bili u posedu vreća sa materijalima, izvoda iz zapisnika i samih zapisnika.

"Nakon prebrojanih 15 vreća sa 15 biračkih mesta postalo je jasno da je materijal u vrećama upodobljen sa podacima iz zapisnika, da odstupanja nema i da, s obzirom da sve treba da u ime podnosioca zahteva Kreni-Promeni obavlja samo jedan čovek i da mu nije dozvoljena ni pauza, ni odmor, ni upotreba mobilnog telefona, opravdano je doneta odluka da se uvid nakon pregledanih 15 vreća prekine", stoji u saopštenju.

(Beta, 06.06.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »