Sindikat Sloga: U Srbiji prošle godine radilo 82.000 dece

Beta pre 19 dana

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da su zabrinuti zbog toga što je u Srbiji 2023. godine radilo 82.000 dece.

"Duboko smo zabrinuti zbog alarmantnih podataka o dečjem radu u Srbiji. Prema izveštaju Nacionalnog koordinatora Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovana Protića, prošle godine je identifikovano 82.000 slučajeva dečjeg rada, što znači da su deca od pet do 17 godina bila prisiljena da rade u uslovima koji su nepovoljni za njihovo fizičko i mentalno zdravlje", navedeno je u saopštenju.

Protić, koji je na toj poziciji od 2008. godine, zadužen je, kako je navedeno, za predstavljanje MOR-a u Srbiji i implementaciju Programa dostojanstvenog rada za Srbiju.

"Čak ni 16 godina na čelu ovako važne institucije nije bilo dovoljno da se preduzmu konkretne mere koje bi dovele do smanjenja ili eliminacije dečjeg rada u Srbiji", rekao je predsednik "Sloge" i narodni poslanik Željko Veselinović

Istakao je da "nije ni čudo što su pogledi dece usmereni ka Zapadu i što svake godine gubimo na desetine hiljada mladih i radno sposobnih zbog iseljavanja, dok ostaju samo stariji koji nemaju gde da odu i čija je pažnja ometena jeftinom televizijskom zabavom i svakodnevnim manipulacijama, gde se lažne informacije tretiraju kao istinite".

Ovaj podatak o broju zloupotrebe dečijeg rada, kako je rekao, prolazi gotovo neprimetno, što je neprihvatljivo i ukazuje na to koliko je siromaštvo.

"O tome mora da se otvori javna diskusija kako bi se zajednički došlo do rešenja i preduzele neophodne mere za zaštitu dece", rekao je Veselinović.

(Beta, 06.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »