BBC vesti na srpskom

Izbori za Evropski parlament: Rizična odluka Emanuela Makrona o vanrednim izborima

Vanredni parlamentani izbori će se održavati 30. juna i 7. jula pre Olimpijskih igara u Parizu.

BBC News pre 19 dana  |  Hju Skofild - BBC Njuz, Pariz
Emanuel Makon
Reuters
Odluka Emanuela Makrona bila je iznenađenje za mnoge

Francuski predsednik Emanuel Makron raspisao je vanredne parlamentarne izbore pošto je objavljeno da je stranka desnice Nacionalno okupljanje, koju je osnovala Marin Le Pen, osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

Stranka desnice je prema izlaznim anketama blizu 32 odsto što je duplo više u odnosu na Makronovu Renesansnu stranku.

Najavljujući raspuštanje parlamenta, Makron je rekao da će se dva kruga glasanja održati 30. juna i 7 jula nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Parizu.

Iznenađujuću odluku, francuski predsednik saopštio je u televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate sat vremena pošto je glasanje za Evropski parlament zatvoreno, a preliminarni rezultati saopšteni.

Prethodno je mladi lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela pozvao otvoreno Makrona da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

„Čuo sam vašu poruku i nećete ostati bez odgovora.

„Francuskoj je potrebna jasna većina u spokoju i harmoniji", rekao je francuski predsednik, dodajući da ne može da se pomiri sa napretkom krajnje desnice „svuda na kontinentu".

Dve godine su prošle kako je Makron po drugi put preuzeo predsedničku funkciju, a već nema većinu u francuskom parlamentu.

Iako izbori za Evropski parlament u teoriji ne utiču na nacionalnu politiku, on je odlučio da bi nastavak njegovog mandata bez novih konsultacija predstavljalo veliko opterećenje sistema.

Najavljeni parlamentarni izbori neće uticati na njegovu poziciju, jer su odvojeni od predsedničkih, a njegov mandat traje još tri godine.

Marin Le Pen, liderka Nacionalnog okupljanja, pozdravila je odluku Makrona i rekla da očekuje pobedu na nacionalnim izborima.

„Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje... Spremni smo da iskoristimo moć, da okončamo masovnu migraciju, da damo prednost kupovnoj moći, spremni smo da Francuska ponovo živi", rekla je ona.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Raspisivanje vanrednih izbora je veliko iznenađenje za zemlju, ali i rizik za Makrona.

Mogao je drugačije da reaguje.

Mogao je samo da nastavi, objašnjavajući ogromnu pobedu krajnje desnice kao evropsko odstupanje koje bi se ispravilo na važnijim izborima.

Trebalo je da se osloni na predstojeće Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj, ali pre svega na Olimpijske igre u Parizu, koji bi na nekoliko meseci odvratili ljude od politike.

Marin Le Pen i Žordan Bardela
EPA
Žordan Bardela i Marin Le Pen proslavljali su veliku pobedu u nedelju 9. juna

Rezultat je svakako odgovor na ankete, tako da je imao dovoljno vremena da razmotri opcije.

Činjenica je da je u zapećku.

Bez većine, prolazak bilo kog predloga zakona u Narodnu skupštinu, već je borba.

Većina zemlje je sada jasno protiv njega, usvajanje svakog novog zakona, na primer, o predstojećem budžetu, moglo bi da bude kobno.

Ako Nacionalno okupljanje trenutno ima prednost, odnosno glasove, treba im dati šansu da budu na vlasti, kaže on.

Očigledno je da se Makron nada da će njegova Renesansa partija biti bolja na izborima 30. juna i 7. jula, i da će i druge partije proći bolje.

Mora da shvati da sve ide u prilog još jednoj pobedi Nacionalnog okupljanja.

Možda ne toliko kao u nedelju 9. juna, ali dovoljno da postane najveća stranka u parlamentu.

Ukoliko dođe do toga, premijerka bi mogla biti Marin Le Pen, a možda i Žordan Bardelu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.10.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »