BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestinci: Savet bezbednosti UN usvojio američki plan o prekidu vatre u Gazi

U dokumentu se navodi da su uslovi za „potpuni prekid vatre", oslobađanje talaca koje drži Hamas, vraćanje posmrtnih ostataka talaca i razmena palestinskih zatvorenika.

BBC News pre 18 dana  |  Ana Fagaj - BBC Njuz,
Gaza, Izrael, Palestina
Getty Images

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao je američki predlog o prekidu vatre u Gazi.

U dokumentu se navodi da su uslovi za „potpuni prekid vatre", oslobađanje talaca koje drži Hamas, vraćanje posmrtnih ostataka talaca i razmena palestinskih zatvorenika.

Četrnaest od 15 članica Saveta bezbednosti glasalo je za, dok je Rusija bila suzdržana.

U rezoluciji piše i da je Izrael prihvatio predlog i da poziva Hamas da pristane na njega.

Prethodno su brojne vlade, kao i grupa G7 najbogatijih država na svetu podržale trodelni plan koji je 31. maja predstavio američki predsednik Džozef Bajden.

On je tada rekao da je u pitanju izraelski predlog o okončanju sukoba u Gazi.

Glasanje u Savetu bezbednosti bi moglo da poveća pritisak na obe strane kako bi prihvatile plan.

Prethodno se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa stranim liderima, između ostalog i sa Benjaminom Netanjahuom, izraleskim premijerom, kako bi pridobio podršku za mirovni sporazum.

Samo nekoliko sati pre glasanja u UN, Blinken je rekao da je njegova poruka liderima u regionu bila: „da ako žele prekid vatre, moraju da pritisnu Hamas da kaže da."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Grupa je prethodno izjavila da podržava delove plana, a u ponedeljak 10. juna saopštila je i da „pozdravlja" rezoluciju Saveta bezbednosti.

Hamas će verovatno tražiti i garancije da će plan dovesti do trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze.

Njegovo političko rukovodstvo u Dohi tek treba da saopšti odgovor na predlog, navode američki i izraelski zvaničnici.

Predlog bi se završio velikim planom rekonstrukcije Gaze koja je uveliko uništena u sukobu.

U prvoj fazi bi se razmenili taoci i zatvorenici i došlo bi do kratkoročnog prekida vatre.

Druga faza podrazumeva „trajni prekid neprijateljstva", kao i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Poslednji deo se usredsređuje na dugoročnu perspektivu Gaze i time bi se i započeo višegodišnji plan njene rekonstrukcije.

Pre deset dana Bajden je rekao da su Izraelci pristali na plan, ali Netanjahu još nije podržao američki predlog.

Iako je američki predsednik mirovnu inicijativu predstavio kao izraelsku, SAD su svesne da izraelska podeljena vladajuća koalicija nevoljno pristupa planu.

To se posebno odnosi na direktno protivljenje nekih krajnje desničarskih ministara koji prete kolapsom vlade ukoliko se sa dogovorom nastavi.

Taj osećaj nestabilnosti dodatno je ojačala ostavka Benija Ganca, sada već bivšeg ministra iz ratnog kabineta u nedelju 9. juna.

„Hamas kaže da želi prekid vatre.

„Ovaj dogovor je prilika da dokažu da to i misle", objavljeno je na zvaničnom profilu američkog predsednika na društvenoj mreži Iks.

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u UN-u, izjavila je da su „glasali za mir".

Ambasadorka Velike Britanije Barbara Vudvord opisala je situaciju u Gazi kao „katastrofalnu", dodajući da „patnja traje predugo".

„Pozivamo strane da iskoriste ovu priliku i krenu ka trajnom miru koji garantuje bezbednost i stabilnost i izraelskom i palestinskom narodu", dodala je.

Usvajanje rezolucije pozdravio je i Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Savet bezbednosti UN je 25. marta usvojio rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre, iako su ranije stavljale veto na slične mere.

Izraelski premijer Netanjahu je tada izjavio da su SAD „napustile" prethodnu poziciju povezujući prekid vatre sa oslobađanjem talaca.

Sukob je počeo kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši za taoce oko 251 osobu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas saopštilo je da je broj poginulih u Gazi premašio 37.000 otkako je Izrael odgovorio na njegov napad.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.11.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »