Vučević: Neko ko nije sa Balkana nas vraća u prošlost, direktnije da razgovaramo jedni sa drugima

Beta pre 20 dana

Predsednik vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je večeras da kada bi balkanski narodi direktnije razgovarali jedni sa drugima, da bi lakše postigli dogovor i da im ne bi bili potrebni "moderatori" iz inostranstva.On je za televiziju Juronjuz Srbija (Euronews) rekao da mu je utisak da balkanskim narodima "ne dozvoljavaju da se sami dogovore".

"Uvek je neko sa strane prisutan, ko nudi usluge posredovanja i donosi neki demokratski, institucionalni kapacitet, koji će pomoći balkanskim narodima, koji su, eto, zaglavljeni u prošlosti, da se bolje razumeju. A i ovo što nam se danas dešava meni ukazuje da upravo neko ko nije sa Balkana, nas vraća u prošlost i ne dozvoljava nam da govorimo ni u sadašnjem ni u budućem vremenu", ocenio je Vučević.

Upitan da li "moderatori" dolaze jer je bilo pokušaja da se balkanski narodi sami dogovore, pa nisu uspeli, Vučević kaže da "nisu pustili".

"Niste imali priliku da Srbi i Albanci sami pričaju, odnosno kada je taj pokušaj započet, vrlo brzo ste imali eskalaciju. Niste imali u Bosni ovih 29 godina da Bošnjaci, Hrvati i Srbi ostanu sami sa sobom, pa da tako razgovaraju", naveo je on.

Prema njegovim rečima, određena međunarodna komponenta nekada jeste garant mira i stabilnosti, ali se "nemali broj puta u praksi videlo da to ne pridonosi miru, nego zadovoljavanju interesa nekih drugih".

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je, kako je ocenio, pokazatelj da odnosi na Balkanu mogu da se urede onako kako su u EU.

Komentarišući što nisu sve zemlje Zapadnog Balkana pristale da uđu u tu inicijativu, Vučević je kazao da je tu pitanje "ko je to ohrabrivao da se taj projekat limitira ili da ne budu svi uključeni u njega".

Upitan o "Svesrpskom saboru" koji su Srbija i Republika Srpska nedavno održale u Beogradu, Vučević je kazao da je on održan u izazovnom političkom trenutku i pitanja mira i stabilnosti u regionu.

"Ne kažem da idemo ka ratovima i sukobima, ali ka složenijim odnosima svakako da", naveo je premijer Srbije.

(Beta, 06.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »