Francuski novinari: Mediji protiv korupcije ne mogu sami, bez podrške pravosuđa i kolega

Beta pre 4 dana

Sami mediji ništa naročito ne mogu da urade u borbi protiv korupcije ukoliko nemaju podršku pravosuđa, skupštine, nezavisnih tela i drugih kolega novinara, rečeno je u razgovoru novinara iz Francuske i Srbije na temu "Uloga novinara u procesu sprečavanja i borbe protiv korupcije".

Zamenik direktora i urednik lista Figaro Filip Želi (Philippe Gelie) istakao je da bez nezavisnih tela i parlamenta koji kontroliše izvršnu vlast i bez pravosuđa koje je nepristrasno, novinar koji piše o korupciji ostaje sam.

"Bez sve te podrške novinari su nemoćni i imaće poteškoće da u radu ostanu nezavisni. Dobar novinar mora da bude pre svega pošten, da se drži činjenica i da poštuje svoju publiku", rekao je Želi i dodao da bi moć medija trebalo da počiva na kredibilitetu i da sami mediji ne smeju da budu korumpirani.

"Ukoliko otkrijete skandal veka, a drugi mediji sve to ne potvrde, od svega neće biti ništa. Samo se uz kolektivan rad mogu postići efekti i otkrivati afere. Ako samo vi pišete o nečemu, svi će to dovesti u sumnju", rekao je Želi.

Novinarima koji imaju problem ili strah da objave neku priču, preporučio je da se povežu sa kolegamna iz drugih zemalja, da ih zainteresuju za istraživanje, jer je nekad bolje da aferu objavi neko drugi.

Takođe, naveo je da je u Francuskoj na primer od 20.000 raznih odbornika koji su sudski gonjeni, oko 40 odsto osuđeno.

Novinar i urednik emisije Keš investigejšn (Cash investigation) Vandril Lanos (Wandrille Lanos) naveo je da se njegova emisija bavi istraživanjem korupcije i skandalima u poslovnom svetu, da je to često povezano sa politikom, ali i da se emituje na francuskoj nacionalnoj televiziji u udarnom terminu.

Dodao je da publika traži takav sadržaj i da može reći kako je istraživačko novinarstvo u Francuskoj priznato.

Takođe, rekao je da postoje pritisci na novinare, ali daleko od toga da postoje pretnje ili fizička ugroženost novinara.

U diskusiji je bilo reči o svim aferama u Francuskoj koje su otkrili novinari, a tiču se uglavnom tokova novca, o finansiranju medija, kodeksu i solidarnosti između novinara koja je neophodna u društvu.

Razgovor srpskih i francuskih kolega organizovao je UNS, Ministarstvo za evropske integracije i ambasada Francuske.

(Beta, 06.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »