Đurić: Srbija ispavlja istorijski propust, prenose se posmrtni ostaci kneza Alekse Karađorđevića

Beta pre 13 dana

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas da je Srbija preduzela svedržavnu inicijativu da ispravi istorijski propust i da, posle skoro 200 godina od upokojenja, iz Moldavije u Srbiju prenese posmrtne ostatke kneza Alekse Karađorđevića, najstarijeg sina Karađorđa.

Kako je Đurić rekao za "Kurir", u koordinaciji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije i ambasade Srbije u Bukureštu već mesecima se predano radi na tom projektu od "državnog značaja".

"Nastavićemo da pružamo svu moguću logističku i stručnu podršku i pomoć kako bi se zemni ostaci i nadgrobni spomenik kneza Alekse iz Kišinjeva dopremili u Srbiju i položili u porti stare Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu u Topoli", naveo je Đurić.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da, kada je već u Topoli okupljen najveći broj članova porodice Karađorđević, "koji su silom istorijskih prilika preminuli u inostranstvu", red je da se ne zaboravi i porodica nastarijeg Krađorđevog sina, počev od njega samog do njegovih potomaka.

Kada su u pitanju procedure vezane za prenos posmrtnih ostataka u portu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Topoli, rekao je da tu nema prepreka i da se njihov prenos očekuje krajem godine.

(Beta, 06.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »