Putin u poseti Severnoj Koreji: Jačanje političkih, vojnih i ekonomskih veza

Beta pre 8 dana

Predsednik Rusije Vladimir Putin putuje u Severnu Koreju, što je njegov prvi odlazak u ovu zemlju posle 24 godine, piše Bi-Bi-Si (BBC), dodajući da poseta predstavlja korak ka jačanju političkih, vojnih i ekonomskih veza između dve zemlje.

U autorskom tekstu objavljenom u listu Rodong Sinmun, glasilu severnokorejske vladajuće partije, Putin je zahvalio Severnoj Koreji za "čvrstu podršku" Rusiji u Ukrajini i obećao je da će Moskva stati uz napore Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos onome što je nazvao "američkim pritiskom, ucenama i vojnim pretnjama".

On je poručio i da će dve zemlje nastaviti da se "odlučno suprotstavljaju zapadnim ambicijama da ometaju uspostavljanje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na uzajamnom poštovanju pravde".

Kada je Putin prethodni put posetio Severnu Koreju 2000. godine, na vlasti je bio korejski lider Kim Džong Il.

Putin je prihvatio poziv Kima Džonga Una u septembru prošle godine, posle njihovog susreta na kosmodromu Vostočni u Rusiji.

Ako je suština prethodnog susreta dvojice lidera bila u postavljanju temelja njihovog odnosa, ova poseta znači da je došlo do značajnog napretka.

Predstojeći susret privukao je pažnju sveta po pitanju stepena vojne saradnje koji bi mogao da bude dogovoren na sastanku.

Očekuje se da će i da će učvrstiti veze u kulturnom, poljoprivrednom, ekonomskom i turističkom sektoru.

Još jedan važan aspekt za razmatranje je kako Putin planira da se postavi prema razmeni naprednog naoružanja Severne Koreje i njenom nuklearnom programu.

(Beta, 06.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »