Vučić sa Makronom: Važno da Kosovo ostane na visokom mestu na agendi Evropske unije

Beta pre 6 dana

U današnjem telefonskom razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom predsdnik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je važno da rešavanje kosovskog pitanja "ostane na visokom mestu na agendi Evropske unije".

"Dok Evropa prolazi kroz period tranzicije i neizvesnosti, naglasio sam važnost kontinuiteta u rešavanju pitanja od značaja za Srbiju, pogotovo u pogledu Kosova i Metohije i uslova u kojima živi obespravljena srpska zajednica. Ponovio sam da ovo pitanje i dalje treba da zauzima visoko mesto na agendi EU, uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbednosti za srpski narod", napisao je Vučić na Instagramu.

Preneo je da je "zamolio Makrona" da "stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće".

"Istakao sam da zalaganje za dijalog ostaje temelj politike Srbije u regionalnim odnosima i najvažniji činilac u rešavanju teških pitanja koja su pred svima nama", dodao je on.

Vučić je razgovor s Makronom ocenio kao "odličan" i rekao da su se dotakli i "gorućih" pitanja u regionu, Evropi, ali i globalno, te njihovom mogućem uticaju na Srbiju i "njeno mesto u datom kontekstu".

"Razgovarali smo i o potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i sveta u celini, kao i u rešavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbednosti i ekonomske stabilnosti", naveo je Vučić.

(Beta, 06.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »