Ristić: MIT će pokrenuti proceduru utvrđivanja odgovrnosti zbog izjava Srđana Škora o Danilu Vučiću

Beta 08.07.2024

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da "najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove" novinara Srđana Škora, koji je u emisiji emitovanoj u programu zrenjaninske televizije KTV "pozvao na javni linč" sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila.

"S tim u vezi, Ministarstvo pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem, a samo će bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti", saopšteno je iz Ministarstva.

Srđan Škoro je rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđanja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohiju, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.  

U saopštenju se navodi i da je "emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima", a posebno članovi kojima se zabranjuje govor mržnje i koji štite dostojanstvo ličnosti.

"Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, a posebno onaj uperen protivu dece", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo "pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima".

"Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će "svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanje odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka, i pozvalo sva sredstva javnog informisanja "da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije".

(Beta, 08.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »