Parović (NSP): Građani da ponesu transparente protiv litijuma na dočeku olimpijaca

Beta 12.08.2024

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) Miroslav Parović pozvao je građane da ponesu transparente protiv rudnika litijuma na doček sportista sa Olimpijskih igara, zakazan za večeras u 20. 00 ispred Starog dvora u Beogradu.

"Sportisti Srbije su na Olimpijskim igrama pokazali da smo jedino u tom segmentu lideri u regionu i to isključivo zbog ličnog požrtvovanja i patriotizma ljudi koji se takmiče i njihovih trenera. Da je do vlasti ne bi nas bilo nigde jer, primera radi, osvajamo zlato u vaterpolu iako svega nekoliko bazena u državi zadovoljava kriterijume ovog sporta", naveo je Parović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su građani Srbije "opštom pobunom protiv rudnika litijuma pokazali da su ekološki prosvećeni na nivou najrazvijenijih nacija u svetu", i to, kako je dodao, "uz specifičnost da je zaštita životne sredine uglavnom kulturološko i političko pitanje", kao i da je narod "tu temu podigao na nivo identitetske borbe".

"Zato je važno da u danu dočeka sportista sa Olimpijskih igara što više građana ponese transparente kojima iskazuju svoj stav o iskopavanju litijuma i kompanijama kao što je Rio Tinto. Na ovaj način će se dve pobede spojiti u jednu i čitav svet će videti poruku: "Nećeš kopati". A nemam dilemu da će i osvajači medalja sa balkona Starog dvora imati šta da kažu na tu temu", naveo je Parović.

(Beta, 12.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »