Vučić i Parolin o političkom dijalogu i saradnji Srbije s Rimokatoličkom crkvom

Beta pre 1 dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom o održavanju redovnog političkog dijaloga i saradnji Srbije sa Rimokatoličkom crkvom.

Srbija je opredeljena da sa Vatikanom nastavi da neguje i unapređuje konstruktivne odnose budući da delimo poglede na mnoga međunarodna pitanja, pre svega zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, kao i unapređenje ljudskih prava hišćana, naveo je Vučić na Instragramu.

"Naglasio sam da je za Srbiju od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESCO", naveo je Vučić na Instagramu.

On je dodao da Srbija visoko ceni "principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova".

Posle razgovora u Predsedništvu, Parolin se sastao sa premijerom Milošem Vučevićem.

Povodom 100 godina osnivanja Beogradske nadbiskupije, Parolin je poručio sinoć na misi u katedrali Uznesenja blažene device Marije da donosi pozdrav pape Franje i blagoslov.

Svečanosti su prisustvovali Vučić, Vučević, nekoliko ministara, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora.

Parolin, drugi čovek Vatikana, danas će posetiti Sremske Karlovce povodom obeležavanja 325. godišnjice Karlovačkog mira. {Video1:}

(Beta, 18.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »