BBC vesti na srpskom

Arheolozi u Francuskoj pronašli 200 godina staru poruku u boci

Pisao im je kolega, koji je 1825. godine prvi radio arheološka iskopavanja u nekadašnjem galskom selu na ovom lokalitetu.

BBC News pre 6 sati
Poruka u boci
Guillaume Blondel

Dok je tim studenata volonterski radio na arheološkom nalazištu na severu Francuske, do njih je stigla iznenađujuća poruka iz prošlosti.

Pažljivo pregledajući ostatke galskog sela na liticama nadomak mesta Dijepe, u ponedeljak su pronašli zemljani ćup u kojem se krila mala staklena boca.

„To je nešto poput bočica koje su žene nekada nosile oko vrata i u kojima su se čuvale mirišljave soli", kaže Giljem Blondel, predvodnik tima i šef grupe arheologa koji isped Evropske unije istražuju ovaj gradić.

U bočici je bila poruka na papiru, koji je bio umotan i pričvršćen konopcem.

Blondel je razvio parče papira i na njemu je pisalo:

„P. J. Fere, rođen u Dijepeu, član različitih intelektualnih društava, predvodio je iskopavanja na ovom mestu u januaru 1825. godine. Nastavlja istraživanja u ovoj oblasti poznatoj kao Grad Lim ili Cezarov kamp".

Fere je bio poznat u lokalnoj zajednici, a arhive iz ove oblasti pokazuju da je započeo prvo arheološko istraživanje na ovom mestu pre 200 godina.

Sadržina poruke pronađene u boci u Francuskoj
Guillaume Blondel

„Ovo je bio apsolutno čaroban trenutak. Znali smo da je ovde u prošlosti bilo iskopavanja, ali pronaći ovu poruku od pre dva veka... to je potpuno iznenađenje", kaže Blondel.

„Ponekad pronađete ovakve kapsule koje su ostavljali parketari dok su zidali kuće. Ali vrlo je retko da to urade arheolozi.

„Oni uglavnom misle da niko posle njih neće doći da radi na tom mestu, želeći da veruju da su odradili sav posao", dodaje.

U toj oblasti naređeno je hitno arheološko iskopavanje zbog erozije litica nešto južnije od Dijepea.

Već je nestao značajan deo nekadašnjeg utvrđenog sela, koji se nazivao opidijumom.

„Znali smo da se radi o galskom selu. Ali nismo znali čega ima u selu i da li je ovo mesto zaista važno", kaže Blondel.

Od početka iskopavanja pre nedelju dana pronađeno je više predmeta iz galskog perioda, ponajviše primera grnčarije, koji potiču iz perioda od pre 2.000 godina.


Pogledajte i ovu priču:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »