Zelenski se nada bržoj američkoj pomoći pošto je više skladišta oružja pogođeno u Rusiji

Beta pre 5 sati

Veliki ukrajinski napad dronovima pogodio je više skladišta sa oružjem duboko u Rusiji, saopštio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ponovo tražio da SAD brže šalju više oružja Ukrajini i dozvole joj napade duboko u Rusiji.

Ukrajina je prošle s više od 100 dronova napala Rusiju i okupirani Krim, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. Nema izveštaja o žrtvama ni u jednom ruskom regionu.

Ruske vlasti su potom privremeno zatvorile deonicu od 100 kilometara glavnog puta i evakuisale putnike sa železničke stanice jer je požar izazvao seriju eksplozija u blizini grada Toropeca, u ruskoj oblasti Tver, 380 kilometara severozapadno od Moskve i 500 kilometara od ukrajinske granice. Put je ponovo otvoren nekoliko sati kasnije.

Skladište municije je pogođeno i u drugom napadu u Krasnodarskom kraju, na jugozapadu Rusije, gde je takođe evakuacija jer je požar izazvao seriju eksplozija.

Venjamin Kondratjev, guverner Krasnodara, rekao je jutros da su geleri oborenih dronova izazvali "detonaciju eksplozivnih naprava" u blizini grada Tihorecka. Kondratjev je kasnije rekao da je 1.200 ljudi evakuisano iz tog područja i da je jedan put delimično zatvoren.

Ruskim Telegram kanalima i ukrajinskim medijima kružile su neproverene tvrdnje da su jedna od meta bile rakete koje je Rusiji isporučila Severna Koreja.

U još jednom ukrajinskom napadu dronom je ranjen traktorista u južnoj ruskoj oblasti Belgorod, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

U Ukrajini su jedan dečak i dve žene poginuli kada su ruski projektili prošle noći pogodili Krivi Rih, rodni grad Zelenskog u centralnoj Ukrajini, izvestio je guverner Sergej Lisak.

U napadima ruskih dronova i artiljerije u subotu su ranjena dva čoveka u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, saopštila je kancelarija guvernera.

"Plan pobede" kojeg će Zelenski iduće nedelje predstaviti predsedniku SAD Džozefu Bajdenu predviđa dozvolu za napade duboko u Rusiji i oružje koje Kijev traži. PLan bi bio osnova za sve pregovore s Rusijom, rekao je Zelenski.

"To će biti početak i osnova za razgovore u bilo kojem formatu s Rusijom. U bilo kojem formatu, sa bilo kojim predstavnikom", ponovio je Zelenski u petak.

Zelenski je rekao da će plan predstaviti Bajdenu i potpredsednici SAD, sada predsedničkoj kandidatkinji Kamali Haris.

Zelenski je dodao da planira da se sastane i sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, protivkandidatom Kamale Haris na izborima u novembru za nvog šefa države.

On je rekao da dosadašnja nevoljnost SAD da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade duboko u Rusiji potiče od straha od eskalacije rata sa Rusijom koja je nuklearna sile. Zato je Ukrajina koristila samo svoja sredstva za napade unutar ruske teritorije.Ali što duže zapadni partneri čekaju da dozvole upotrebu raketa dugog dometa, to će njihova vrednost biti taktički zastarela, rekao je Zelenski.

(Beta, 21.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »