Skupština nastavila rad, na početku sednice mnogo pitanja za nadležne

Beta pre 6 sati

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad, a na početku sednice kao i svakog utorka, iskoristili su pravo da zatraže obaveštenje ili objašnjenje od nadležnih, a teme su bile različite od Rio Tinta i Kosova do izgradnje puteva i sankcija Belorusiji.Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu skupštine Anu Brnabić "da li je tačno da primaju 20 posto provizije za lobiranje za projekat Rio Tinto".

Takođe je ponovio pitanje odakle novac Ani Brnabić za "Jovankinu vilu" u kojoj živi.

Predsedavajuća Marina Raguš reagovala je na ovo rekavši da vila nije vlasništvo Ane Brnabić i da će je, zbog bezbednosti, koristiti svaki sledeći predsednik Skupštine.

Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije pitala je ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, da li može da se obezbedi novi vagon koji bi zamenio uništeni u kojem je bila spomen soba koja čuva sećanje na 2.255 streljanih građana Kraljeva.

Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije govorio je o skupu u Novom Pazaru na kojem je povređen zakon o diskriminaciji i došlo do udruživanja radi širenja verske mržnje koji su kaže svi osudili, a pitao je MUP da li su vinovnici događaja privedeni.

Ana Ivanović iz "Mi snaga naroda" pitala je Anu Brnabić zašto se na skupštini vijorila na Dan Amerike zastava agresora i zašto je dozvoljeno vojsci SAD da snima u skupštini.Jovan Janjić iz "Mi snaga naroda" govorio je o dobrom odnosu Belorusije prema Srbiji i pitao zašto Srbija sledi sankcije uvedene Belorusiji i u čije ime.

Poslanik Milija Miletić izabran sa liste SNS, pozvao je ministra Gorana Vesića da obiđe puteve u okolini Svrljiga i da se u tom kraju urade brze saobraćajnice i rekonstrukcija pruge.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac pitao je MUP i tužilaštvo ko su nasilnici koji su juče maltretirali studente u Novom Sadu i koje mere su preduzete protiv njih.

"Koliko država ima službenih automobila, sa lokalnim sredinama i vojskom. Kad se poslednji put brojalo, Švedska je imala 10, a Nemačka manje od 1.000, a Srbija preko 6.200, dok je zajedno sa vojskom to bilo više od 30.000", rekao je Lutovac.

Predsednicu skupštine pitao je i o izboru novog Saveta REM i rekao da se njegovim odlaganjem krši zakon.

Poslanik stranke Srbija Centar Slobodan Ilić pitao je o imovini opštine Stara Pazova koja raste neverovatnom brzinom, oko četiri milijade evra za godinu dana i pitao da li je ovo veštačko upisivanje imovine koja ne postoji, kako bi se prikazalo da je država manje zadužena.

Pošto je Državna revizorska institucija prihvatila izveštaj o neverovatnoj imovini Stare Pazove, onda se, kako je rekao poslanik, stvara sumnja u sve državne podatke.

Natalija Stojmenović iz Zeleno levog fronta takođe je pitala o studentima koji su napadnuti u Novom Sadu i pitala da li ministarstvo prosvete ima saznanja da Filozofski fakultet angažuje obezbeđenje da sprovede izbore.

Poslanica je tražila i odgovor koliko je dugo vojnik koji je učesvovao u nesreći kada je smrtno stradalo pet osoba, bio na dužnosti, pošto se u vojsci radi prekovremeno, da li je bio sam i kada je prošao obuku.

"Zašto 72 sata nakon nesreće javnost nije upoznata u kojoj je fazi istraga", pitala je Stojmenović.

Zoran Stojanović iz koalicije Nada pitao je Brnabić da li je povukla pismo u kojem je izrazila rezerve prema Ohridskom sporazumu, koji je svakako kako kaže "protivustavan", ali je čudno da se ona već danima o tome ne oglašava.

Za krah politike prema Kosovu najodgovorniji je kako kaže, Aleksandar Vučić, ali je pitao Petra Petkovića da li će podneti ostavku na mesto direktora Kancelarije za KiM zbog osećaja odgovornosti.

Poslanica Narodnog pokreta Srbija Ivana Rokvić pitala je da li je ministarka Milica Đurđević Stamenkovski upoznata da neki zaposleni, kako tvrdi "sprovode organizovano usvajanje dece u Švedskoj" i ponovila slučaj hraniteljske porodice kojoj navodno nije dozvoljeno da usvoji devojčicu koja im je fizički oduzeta i poslata u Švedsku.

Goran Petrović iz Stranke slobode i pravde pitao je da li bivši ministar Nebojša Stefanović i dalje ima policijsku zaštitu i da li ga MUP čuva ili prati, pošto je optuživan da je prisluškivao predsednika Vučića.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja nastavili raspravu o rebalansu budžeta i još šest tačaka dnevnog reda.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »