POKS traži da se srpski vojnici povuku iz misije UN u Libanu

Beta pre 5 sati

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas od Vlade Srbije da odmah povuče srpske vojnike iz misije UN u Libanu zato što je, kako je ocenio, toj misiji promenjen karakter i od mirovne je pretvorena u vojnog aktera sukoba na terenu.

Ministarstvo odbrane Srbije je 12. septembra saopštilo da je u Libanu, u mirovnoj misiji UN izvršena redovna rotacija pripadnika Vojske Srbije, te da se vod za zaštitu snaga koji je šest meseci bio angažovan na obezbeđenju baze italijanskog kontingenta mirovnih snaga UN vratio u zemlju.

Zamena voda Vojske Srbije za zaštitu snaga formalno je izvršena ove nedelje u bazi UN u Libanu, a pripadnicima Vojske Srbije uručene su medalje UN za uspešno učešće u misiji, dodalo je tada Ministarstvo.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović naveo je u saopštenju da Srbija ne sme biti vojni učesnik sukoba u Libanu, niti srpski vojnici, kako je rekao, smeju gubiti glave za interese stranih država.

Rekao je da je područje u kom su srpski vojnici pod direktnim artiljerijskim udarima izraelske vojske koja gađa ciljeve u Libanu.

Dodao je da je njihov dalji boravak tamo u suprotnosti sa ugovorom Vojske Srbije sa UN i da je protivan je ugovorima koje naši profesionalni vojnici imaju.

"Povrh svega, poslednja stvar koja je Srbiji potrebna je da se nepovlačenjem vojnika deklarativno vojno svrsta na stranu Izraela i time Srbiju i sve nas učini potencijalnom metom napada islamskih terorista", kazao je Mihailović.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji UN u Libanu od 2010.

Osim voda za zaštitu snaga, u toj operaciji su angažovani i pešadijska četa, štabni oficiri u komandi misije i grupa specijalističkih oficira zaduženih za podršku srpskom kontingentu, dodaje se.

(Beta, 29.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »