BBC vesti na srpskom

Srbija: Lažna lekarska uverenja za đake na internetu, kako se boriti protiv toga

Uoči završetka prošle školske godine na društvenim mrežama su se pojavila lekarska opravdanja dostupna za 200 dinara. Prosvetni sindikati kažu da su primećena i na početku nove. Kako stati na put lažnim uverenjima?

BBC News pre 6 sati  |  Dejana Vukadinović - BBC
Lekarska uverenja
BBC
Srbija je poslednjih godina iznad međunarodnog proseka po broju učeničkih izostanaka (ilustracija)

Nema više neopravdanih. Dostava po celoj Srbiji. Više od 40 saradnji, bez ijedne žalbe.

Prodajemo najjača opravdanja za osnovnu i srednju školu.

100 odsto prolaznost."

Ova objava na društvenoj mreži TikTok uoči završetka prošle školske godine ukazala je na dugogodišnji problem u srpskom obrazovanju, koji je, kažu iz jednog prosvetnog sindikata, nastavljen i u novoj.

Dok je, prema zvaničnim međunarodnim podacima, Srbija u vrhu zemalja po broju učeničkih izostanaka, a čak trećina su neopravdana, nastavnici predlažu da ubuduće lekarska uverenja donose isključivo roditelji ili da ih šalju direktno lekari u škole.

„Danas lako može da dođe do zloupotrebe, dovoljno je da neko potpiše prazno uverenje i da se ono fotokopira.

„Nisam se sa tim susretala u mom radu, kao ni moje moje kolege, ispisuješ uverenje, kada je zaista to potrebno i tada ga potpisuješ i stavljaš pečat, jer smo svesni naše odgovornosti i šta naš potpis znači", kaže doktorka opšte prakse Vesna Marić za BBC na srpskom.

Ime lekara na uverenju koje se pojavilo na internet prodaji nije u registru Lekarske komore Srbije.

Iz Lekarske komisije nisu odgovorili na pitanje BBC-ja da li su upoznati sa ovom situacijom i šta planiraju da učine povodom toga.

Iz zdravstvene inspekcije pri Ministarstvu zdravlja za BBC na srpskom kažu da do sada nisu imali nikakve prijave na lekare koji pišu lažna uverenja.

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da nisu nadležni da utvrđuju istinitost opravdanja koje izdaju zdravstvene ustanove.

U pisanom odgovoru za BBC na srpskom navode da im se niko nije obratio u vezi sa ovim slučajem, te nemaju osnova da ga prijave drugim nadležnim institucijama.

Dodaju da svako saznanje o zloupotrebama odmah treba da se prijavi zdravstvenoj inspekciji i policiji.

Srbija je poslednjih godina iznad međunarodnog proseka po broju učeničkih izostanaka, pokazuju podaci iz PISA testiranja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Oko 30 odsto đaka neopravdano je izostalo tokom 2022, kada je poslednji put bilo testiranje, što je za osam odsto više od međunarodnog proseka.

Četiri godine ranije, četvrtina učenika najmanje jedan dan tokom dve nedelje nije imala opravdanje za izostanak, dok je 61 odsto njih zakasnilo na čas bez razloga.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


'Želim! Gde da kupim?'

UVERENjE - odštampano je crnim, ćiriličnim slovima na belom papiru.

U dnu je plavi pečat sa imenom lekara i brojem.

Daj da kupim, Javićemo vam se 1. septembra, Toooo, gde mogu da kupim, Želim - neki su od komentara ispod objavljenih fotografija uverenja koja se prodaju na društvenim mrežama.

Iako su pojedini đaci zainteresovani, ima i onih koji se protive lažnim lekarskim uverenjima.

Jedan od njih je 16-godišnji Danilo Milković iz Vranja, mesta na jugu Srbije, koji pohađa ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji, 230 kilometara severnije.

„Načuo sam, ali nisam primetio da je u našoj školi praksa da đaci lažiraju uverenja.

„Čini mi se da je to zastupljenije u većim gradovima, kod nas i nema toliko lekara, saznalo bi se brzo da se uverenja tako izdaju, takve stvari se uvek otkriju", kaže on za BBC na srpskom.

To potvrđuje i jedan od mnogobrojnih komentara na društvenoj mreži TikTok ispod oglasa o prodaji uverenja.

„U Medicinskoj ovo ne prolazi, makar u mojoj. Razredna zna svaki pečat, boju hemijske i iz koje bolnice potiče opravdanje", napisao je korisnik TikToka, ne navodeći u kojem je gradu.

Danilo Milković je iznenađen da je na oglas o prodaji uverenja reagovalo više od 23.000 ljudi, među kojima nisu samo mladi.

Ne i Saša Veljković, otac učenika osnovne škole, koji kaže da deca sve više nalaze prečice kako bi izbegli obaveze.

„Ako sve rade na 'lakši' način realnost će ih slomiti, jer roditelji neće uvek biti tu da ih zaštite i neće moći tek tako da se izvuku.

„Nažalost, malo se priča sa njima", kaže on razočarano za BBC na srpskom.

Škola
Danny Lawson/PA

Rekorderi u broju izostanaka

Vest o prodaji lekarskih uverenja na internetu ne začuđuje ni Aleksandra Mirkova iz Foruma beogradskih gimnazija.

„Postoji urbana legenda da su se opravdanja nekada kupovala na Zelenom vencu (jednom od najprometnijih mesta u Beogradu), ali to nikada nije potvrđeno.

„Sada su samo modernizovali i unapredili na viši nivo, preko društvenih mreža", kaže on za BBC na srpskom.

Čak i da je reč o šali, činjenica je, kaže Markov, da Srbija prednjači po broju učeničkih izostanaka u odnosu na države u regionu.

Broj odsustva se drastično povećao kod učenika drugih i trećih razreda srednjih škola, dodaje.

„Neretko se dešava da odeljenje u proseku ima više od 5.000 izostanaka na godišnjem nivou, što bi po učeniku u proseku bilo po 150", navodi on.

Ukoliko nastavnik posumnja u verodostojnost uverenja može da se obrati zdravstvenoj ustanovi čiji je lekar potpisao opravdanje, što se već dešavalo u školi u kojoj on radi, ali je u većini slučajeva odgovor izostao.

Ako i odgovore, broj opravdanja se u jednom periodu proredi, ali brzo sve krene ispočetka, dodaje.

Na povećan broj izostanaka posebno među đacima završne, četvrte godine ukazuje i njegova koleginica Ana Veljković, iz Niša, najvećeg grada na jugu Srbije.

„Deca itekako umeju da prilagode izostanke prema obavezama, ako imaju pismeni, kontrolni ili usmeno ispitivanje, onda ne dođu u školu nedelju dana, a roditelji to uredno pravdaju", kaže ona za BBC na srpskom.

„Mi nemamo prava da proverimo ta uverenja, jer roditelji su ti koji su njihovi staratelji i ako oni donesu opravdanje, onda je to to, prihvataš, čak i ako si svestan da je učenik prilagodio izostanke jer hoće da izbegne kontrolne testove", govori nastavnica geografije.

Aleksandar Mirkov kaže da bi jedno od potencijalnih rešenja moglo da bude da lekar direktno šalje školi uverenje bez posrednika kako bi se izbegle potencijalne manipulacije.

„Kada ima volje, onda se pronađe način kako da se izborimo sa tim.

„Pitanje je da li zaista to i želimo", dodaje.

Kupovina lekarskih uverenja je posledica, treba rešiti uzrok

Iz Unije srednjoškolaca Srbije (USS) smatraju da je jedan od načina da se reši problem koji navodi đake da beže iz škole, reforma nastavnog programa, jer kupovina lekarskih uverenja nije novina.

„Đaci su preopterećeni, uvode se novi programi, srednje obrazovanje je iz godine u godinu sve teže.

„Kupovina lekarskih odobrenja je zapravo posledica, oni time beže od problema", kažu za BBC na srpskom.

Dodaju da to treba zaustaviti, ali veruju da bi uvođenje radikalnih restriktivnih mera samo pogoršalo situaciju.

„Njihov subjektivni osećaj je verovatno da im ovo pomaže, ali dugoročno to je upitno, mada nema istraživanja koja bi to mogla da potvrde.

„Iskustvo pokazuje da im zapravo odmaže, jer se stvara loš odnos sa nastavnicima", navode iz USS.

Saša Veljković kaže da nije samo problem u preopterećenom školskom rasporedu, već celokupno društvo u kojem su na ceni sve više materijalne stvari.

„Krivi su i roditelji koji previše štite decu, pretvarajući ih u nesposobne ljude i čine im 'medveđu uslugu'.

„Mi smo ti koji treba da im pokažemo da nema prečica u životu, da to donosi samo kratkoročnu korist", kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.30.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »