Ambasador Tolkač: Ukrajinska zajednica zadovoljna položajem u Srbiji

Beta pre 6 sati

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je danas da je ukrajinska zajednica u Srbiji zadovoljna načinom na koji su zaštićena njihova prava.

On je tokom sastanka sa ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim rekao da Ukrajina i Srbija imaju dosta sličnosti, kad je reč istoriji, višenacionalnom sastavu, kao i evrointegracijskom procesu.

Takođe je istakao da će Ukrajina nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministar Žigmanov je sa druge strane podvukao da Srbija, u svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji, podržava teritorijalni integritet Ukrajine i izrazio žaljenje zbog gubitka života u ratu koji se vodi, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

U Srbiji, prema njegovim rečima, živi oko 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine.

Srbija nastoji da stvori pretpostavke za očuvanje njihovog identiteta, od obezbeđivanja finansijskih sredstava za funkcionisanje samoupravnog tela, Nacionalnog saveta, do prostora u medijima u kojima se može čuti ukrajinski jezik i u obrazovnom sistemu, rekao je Žigmanov.

Ministarstvo je prihvatilo da bude domaćinom studijske posete delegacije Ukrajine kojoj bi bili predstavljeni normativni okvir, institucionalna rešenja i praktični primeri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji sa ciljem unapređenja društvenog položaja nacionalnih manjina u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

(Beta, 03.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »