Vulin u Moskvi na prijemu povodom 80 godina od oslobođenja Beograda: Srbi i Rusi se ponose precima

Beta pre 7 sati

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je danas, drugog dana zvanične posete Rusiji, na prijemu u Ambasadi Srbije u Moskvi povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao u govoru da se Srbi i Rusi, "za razliku od puno naroda u Evropi, ponose svojim precima koji su im doneli slobodu i stavili ih na bolju stranu sveta".

"Ovakve godišnjice postoje da bi smo se setili koliko smo veliki bili i da bi se podsetili da zlo ne sme da se ponovi", rekao je Vulin uz ocenu da nisu bili uspešni u tome i da se "zlo ponovilo i da se i dalje ponavlja", prenela je Vlada Srbije.

Primer je, kako je rekao, da se "zlo ponavlja svaki put kada se Rusima zabrani da koriste svoj jezik, da se nacizam ponavlja kad god se Srbi proteruju sa ognjišta na kojima su živeli vekovima, da se zlo ponavlja kada se Srbija bombarduje pred hladnim očima čitavog sveta" i "zlo se vrati kada se u Evropskoj uniji, Hrvatskoj, formira vlada čiji je jedini uslov da u njoj ne sme biti Srba".

Zlo se vrati, rekao je dalje, "kada se od Srbije traži da prizna Kosovo, kada čitav svet potone u antirusku histeriju u kojoj se zabranjuje Rusima i da pišu i govore a svetu da pominju i Dostojevskog i Gogolja i Rusiju, i zlo se vrati kada se od Srba traži da uvedu sankcije Rusiji".

Vulin je podsetio da mnogo naroda u Evropi za svoju slobodu treba da zahvale Rusiji, ali tu zahvalnost nemaju.

"Srbi su se za svoju slobodu borili sami sve do 1944. godine, a sloboda je konačno stigla kada su zajedno s Rusima oslobodili Beograd. Mi se za svoju slobodu zahvaljujemo sebi, našim i vašim precima. A oni kojima ste vi dali slobodu nisu zahvalni vama kao što nisu zahvalni ni svojim precima. Mi Srbi takav greh nismo počinili i nećemo ga počiniti. Neka se stide svojih predaka onako kao što se mi ponosimo svojim. Nas su naši preci stavili na bolju stranu sveta, a njihovi na goru", rekao je Vulin.

Poručio je da "kada ne znate gde je istina, pravo, pravda i sloboda, gledajte gde su Srbi i Rusi, tamo je pravda i tamo je sloboda".

Vulin je zatim kazao: "Učite od nas veći i moćniji, mi nikada nismo bili na pogrešnoj strani sveta. I zato i danas, suočeni s povratkom velikog zla, shvatamo veliku istinu: Unuci i praunuci nemačkih zločinaca iz Drugog svetskog rata ne stide se zločina svojih predaka. Oni se stide samo njihovog poraza".

Zaključio je rekavši: "Ne molim se Bogu i ne tražim od ljudi da se ovo zlo ne ponovi jer se ponovilo, ja se samo molim Bogu i tražim od nas, Srba i Rusa, da budemo dostojni onih koji su ovo zlo jednom pobedili".

(Beta, 17.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »