Gavrilović (DS): Postoji opasnost da stranka ostane bez legalnog rukovodstva

Beta pre 4 sati

Kandidat za predsednika Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović potvrdio je danas da grupa funkcionera te stranke pokušava da onemogući održavanje sednice Glavnog odbora na kojoj bi trebalo da se izabere organizacioni odbor za sprovođenje izbornog postupka.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da generalni sekretar Dušan Kostadinović i predsednik pokrajinskog odbora za Vojvodinu Nebojša Novaković pokušavaju da uskrate kvorum za održavanje Glavnog odbora u subotu 26. oktobra.

"Ako u subotu ne izglasamo organizacioni odbor za sprovođenje izbornog postupka, posledice će biti nesagledive jer nećemo moći da 14. decembra, kada je zakazana Izborna skupština, izabremo novo rukovodstvo stranke. Doći ćemo u situaciju da posle 16. decembra, kada ističe rok za izbore, stranka ostane bez legalnog rukovodstva i da neće moći da funkcioniše", kazao je Gavrilović.

Ako se u subotu ne izglasa organizacioni odbor, dodao je, postavlja se pitanje ko će stranku predstavljati posle 16. decembra.

Na pitanje Bete da li neko u stranci pokušava da uskrati kvorum za sednicu Glavnog odbora, Gavrilović je naveo generalnog sekretara Dušana Kostadinovića i predsednika Pokrajinskog odbora za Vojvodinu Nebojšu Novakovića.

"Već godinu dana postoji želja jednog dela naše organizacije da nađu nekog svog kandidata za predsednika DS-a koji bi pomogao da se promeni percepcija o samoj stranci. Iznenađujuće je da takvo mišljenje imaju generalni sekretar i predsednik Pokrajinskog odbora za Vojvodinu, s obzirom da bi trebalo da razmišljaju šta su obaveze i njihove i same organizacije. Ovih dana je, po prvi put od osnivanja, stranka došla u opasnost da se ne održi izborni proces", rekao je on.

Mi protiv tih ljudi, dodao je, možemo da postavimo pitanje odgovornosti za takvu vrstu odnosa prema stranci, jer uskraćivanjem kvoruma da se uđe u izborni proces je uskraćivanje prava članovima DS-a da biraju i da budu birani.

Gavrilović je pozvao sve članove Glavnog odbora da u subotu prisustvuju sednici.

"Veoma je važno da kandidujemo ideje i programe, da verujemo u vladavinu prava i da jedni drugima garantujemo slobodu mišljenja i pravo na izbor. Ovo je važna sednica na kojoj možemo da pokažemo da u Srbiji ipak postoji organizacija koja ima kapacitet da se ozbiljno bavi smenom režima Aleksandra Vučića", rekao je Gavrilović.

Kandidati za predsednika Demokratske stranke su Zoran Lutovac i Miodrag Gavrilović.

Ukoliko na sednici Glavnog odbora, u subotu 26. oktobra, bude izabran organizacioni odbor za sprovođenje izbornog postupka, predsednik stranke biće izabran na Izbornoj skupštini zakazanoj za 14. decembar.

Glavni odbor ima 211 članova s pravom glasa.

(Beta, 23.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »