Povezane vesti

Proglašen dobitnik Bukerove nagrade za 2023. godinu: Priznanje prvi put uručeno književniku iz Bugarske

Proglašen dobitnik Bukerove nagrade za 2023. godinu: Priznanje prvi put uručeno književniku iz Bugarske

Danas 24.05.2023
Roman „Vremensko sklonište“ (Time Shelter) Georgija Gospodinova, koji je Endžela Roden prevela na engleski, postao je prva knjiga napisana na bugarskom jeziku koja je dobila Međunarodnu Bukerovu nagradu. Predsednica žirija Leila Slimani opisala je… »
Puno mi je srce, bio sam siguran da dobija Bukera: Kako je Bajac otkrio Georgija Gospodinova

Puno mi je srce, bio sam siguran da dobija Bukera: Kako je Bajac otkrio Georgija Gospodinova

Nova 24.05.2023
On je jedna divna duša od čoveka, to se naročito videlo kada je gostovao u bivšem Domu sindikata na Krokodil festivalu, publika ga je prihvatila jako dobro, kao i uvek, ali sada je to masovnije, kaže Vladislav Bajac o svom prijatelju piscu koji je… »
„Budućnost popušta kao trula greda, a prošlost juri kao poplava“: Ko je Georgi Gospodinov, ovogodišnji dobitnik…

„Budućnost popušta kao trula greda, a prošlost juri kao poplava“: Ko je Georgi Gospodinov, ovogodišnji dobitnik…

Nova 24.05.2023
Kažu da je Balkan opterećen prošlošću, ali mislim i da je pun predrasuda, rekao je pre četiri godine u Beogradu, ovogodišnji dobitnik Međunarodne Bukerove nagrade za roman “Vremensko sklonište” (Time Shelter) bugarski književnik, pesnik i… »
Buker Georgiju Gospodinovu: Nagrada prvi put pripala bugarskom književniku

Buker Georgiju Gospodinovu: Nagrada prvi put pripala bugarskom književniku

Nova 24.05.2023
Bugarski književnik Georgi Gospodinov i prevoditeljka Angela Rodel ovogodišnji su dobitnici renomirane Međunarodne Buker nagrade, koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku. U pitanju je prevod romana Georgija… »

Vesti dana »