BIRN - vesti

Medijski poslenici kritikuju Vučićev nastup o medijima u Davosu

Slobodna Evropa pre 58 dana
Direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Dragana Žarković Obradović ocenila je u sredu da je licemerno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na panelu "Sloboda medija u krizi" u Davosu govorio o napadu na novinara Žig info Milana Jovanovića i uputila ga da ispita slučaj napada na novinare... »

Svedočila supruga: Živko Tatić poginuo prilikom kopanja rovova na području Orašja

Blic pre 58 dana
U nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine svedok Tužilaštva BiH Dragica Tatić ispričala je kako je saznala da je njen suprug Živko Tatić stradao prilikom kopanja rovova na području Orašja u decembru 1992. godine. Tatićeva je ispričala da je sa decom... »

Tužilaštvo BiH obustavilo deo istrage protiv Salihovića

Blic pre 59 dana
Tužilaštvo BiH donelo je odluku o obustavi dela krivične istrage protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo. Odluka je donesena prošlog meseca uz obrazloženje da nikome ne može biti ponovo... »

Predsedništvo BiH ima 36 službenih automobila, a izdvojiće još 7.000 KM za iznajmljivanje auta

Blic pre 59 dana
Predsedništvo BiH planira da ove godine u javnim nabavkama potroši 1.869.110 KM – na robe 558.900 KM, a na usluge 1.310.210 maraka. Planirani izdaci za usluge mobilne telefonije su 88.500 KM, za isporuku i montažu auto guma 131.600 KM, toneri će koštati 23.000 maraka, a šivanje zastava 7.000 KM.... »

Suđenje za zločin u Zvorniku počinje 18. februara

Danas pre 59 dana
Suđenje Miroslavu Markoviću, optuženom za zločin protiv čovečnosti na području Zvornika 1992. godine, počeće 18. februara, javlja BIRN BiH, prenosi detektor.ba.
Marković se tereti da je u periodu od početka aprila pa do najmanje kraja oktobra 1992. godine, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s više pripadnika Stanice javne bezbjednosti... »

Raspisana poternica za Zoranom Stuparom

Danas pre 59 dana
Zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog u Vlasenici Interpol je raspisao međunarodnu poternicu za Zoranom Stuparom, bivšim pripadnikom Stanice javne bezbednosti (SJB) Vlasenica protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog u tom mestu.
Poternica za Stuparom raspisana je nakon što se nije odazvao na pozive Državnog suda. Stuparov advokat, Danilo Mrkaljević je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo da je određen pritvor za njegovog... »

Potrošeni milioni na službene limuzine: Kupljeno više automobila nego policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći

Blic ponedeljak, 21. januar 2019.
Na službene limuzine u BiH tokom prošle godine potrošeno je 10,6 miliona KM, što je više nego za policijska, vatrogasna i vozila hitne pomoći, podaci su baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Prema ovim podacima, tokom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj... »

Oslobođen za ratne zločine: Andabak tuži BiH i traži 50.000 KM za narušen ugled

Blic četvrtak, 17. januar 2019.
Zdenko Andabak, pravosnažno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, tuži BiH za oko 50.000 KM zbog boravka u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušenja ugleda, javlja Birn. Na pripremnom ročištu pred Upravnim odeljenjem Suda BiH, Andabakov advokat Esad... »

Žeželj: Telekom je naš poslovni partner

Cenzolovka četvrtak, 17. januar 2019.
Mondo je bio jedan od zajedničkih komercijalnih projekata Telekoma i naše kompanije. Sva prava na Mondo brend pripadaju Mondo Inc., a proces registracije je u toku – kaže za Danas Igor Žeželj, vlasnik kompanije Mondo Inc koja je nedavno kupila Kurir, ali i ostala izdanja Adria medija grupe.
Kupovina Kurira otvorila je brojna pitanja u javnosti, od kojih je ključno bilo da li iza nje stoji Telekom, odnosno država, sa namerom da uđe u ovaj medij. Kao argument za takvu tvrdnju navođena je činjenica da je za kupovinu... »

Bombe i meci, strah i prezir na severu Kosova

Danas četvrtak, 17. januar 2019.
Istraživanje BIRN-a o politički motivisanom nasilju u Severnoj Mitrovici i okolini otkriva da je ubistvo Olivera Ivanovića samo vrh ledenog brega Prvo su mu razneli kola. Onda su zapalili sedište njegove stranke. Neko mu je provalio u stan i pretio njegovoj supruzi. Onda su mu ponovo postavili bombu pod kola.
„Meni su uradili sve što su mogli do sada, samo još nisu pucali na mene“, rekao je napola u šali Oliver Ivanović u televizijskom intervjuu koji je dao u novembru 2017. Samo tri meseca kasnije, 16. januara 2018, oko osam i deset... »

©2019 Netmark d.o.o.