Arhiva » Vesti » Pravda 04.01.2016

Patrijarh Irinej Pisao Papi Francisku: Prekinite proces kanonizacije Stepinca – on je podržavao Ustaše!

Pravda ponedeljak, 4. januar 2016.

BEOGRAD – Srpski patrijarh Irinej rekao je da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacisičkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca.

Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spašavao Srbe i Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim, pišu beogradski mediji.

Poglavar SPC-a rekao je da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti.

„Mi smo kazali ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca“, kazao je patrijarh.

Poglavar SPC je dodao i da se nada odlasku u Vatikan tim povodom.

„Izražavamo želju za posetu povodom predloga pape Franje da se formira komisija u slučaju Stepinac i razmotri geneza svih događaja Srba i Hrvata iz tog perioda“, rekao je srpski patrijarh.

Hrvatski Jutarnji list juče je objavio pisma srpskog patrijarha i ocenio da je zbog njih kanonizacija Stepinca dovedena u pitanje i da Vatikan neće preskočiti argumente SPC-a koji se tiču Stepinčeve ratne prošlosti.

„Mi vas, Vaša svetosti, molimo da pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skinete s dnevnog reda i prepustite nepogrešivom sudu Božjem“, naveo je patrijarh Irinej u prvom pismu upućenom papi Franji.

Izvor: RTRS


Objavljeno na sajtu pravda.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Papa dočekuje delegaciju SPC

Večernje novosti ponedeljak, 4. januar 2016.

Šta je srpski patrijarh pisao papi o Stepincu?

Vesti online ponedeljak, 4. januar 2016.

Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji

B92 ponedeljak, 4. januar 2016.

Šta je to što SPC smeta u kanonizaciji Stepinca

Akter ponedeljak, 4. januar 2016.

"Stepinac ne može biti proglašen za sveca"

RTV ponedeljak, 4. januar 2016.

Patrijarh Irinej "pomrsio konce" Hrvatima?

Mondo ponedeljak, 4. januar 2016.

Ključne reči

Hrvatska ustaše

©2019 Netmark d.o.o.