Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 07.03.2016

Albanija ima bolji energetski sistem od Srbije

Nova ekonomija 07.03.2016
Analitičari SEF ocenili su da geopolitički konflikti, "sajber" bezbednost i promene u energetskoj infrastrukturi predstavljaju najveći izazov, ali i najveću šansu, za energetsku arhitekturu u svetu. Energetski sistemi zemalja ocenjivani su po tri… »

Preminuo izumitelj elekstronske pošte Rej Tomlison

Nova ekonomija 07.03.2016
Pionir internet tehnolohije i izumitelj e-maila Rejmond Rej Tomlinson umro je u 74. godini BBC. Tomlinson je, kako se navodi, preminuo u subotu od posledica srčanog udara. Ovaj američki kompjuterski programmer je 1971. godine izmislio elektronsku poštu… »

Francuska zatvara najstariju nuklearnu elektranu

Nova ekonomija 07.03.2016
Francuska će do kraja godine zatvoriti najstariju nuklearnu centralu u zemlji koja je razlog sporenja sa susednom Nemačkom i Švajcarskom, izjavio je francuski ministar za ekologiju Emanuel Kos. "Vremenski okvir koji mi je predsednik ponovio nekoliko… »

Nove devedesete: Švercovani benzin donose i na kućnu adresu

Nova ekonomija 07.03.2016
Naime, razlika u ceni litra benzina i dizela u te dve zemlje i u Srbiji je i do 40 dinara pa je to svakako veoma dobar motiv za kupce koji su blizu granice, da svoje rezervoare pune van Srbije, ali i za one koji u tome vide mogućnost za brzu i laku… »

Beogradski kafići imaće suncobrane u samo tri boje

Nova ekonomija 07.03.2016
Ove godine u Beogradu neće biti šarenog mobilijara. Kafedžije mogu da biraju da li će im suncobrani biti bele, crne ili bež boje. Proleće je na pragu, a lepo vreme izmamilo je mnogobrojne Beograđane da omiljene napitke degustiraju na otvorenom. Ove… »

Hrvati vraćaju Ruse, tvrde da su prebukirani

Nova ekonomija 07.03.2016
Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je dolazak stotinak ruskih investitora u Hrvatsku, koji donose investicije od milijardu evra. On je posetio Rijeku gde se sastao sa gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. "Kad sam nedavno… »

Sony želi opet lidersku poziciju, uskoro stižu bežične slušalice

Nova ekonomija 07.03.2016
U pokušaju da preuzme liderstvo u tehnološkim inovacijama, koje su nekada imali, iz kompanije Sony najavljuju svetliju budućnost pokretanjem Future Lab Programa. Program je opisan kao inicijativa za razvoj i istraživanje, a fokus će biti na stvaranju… »

Raspisan tender za nabavku alkoholnih pića

Nova ekonomija 07.03.2016
Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je tender za nabavku domaćih i stranih žestokih pića i vina. Od žestokih pića naručene su čak 43 različite vrste - od običnog vinjaka, preko ruma i pelinkovca, do džina, ruske votke… »

Viber objavio ažuriranu verziju za iOS i Android

Nova ekonomija 07.03.2016
Viber je objavio da je nova ažurirana verzija 5.8 za iOS i Android od sada dostupna svim korisnicima servisa App Store i Google Play Store. Istaknute funkcije verzije za Android uključuju: 1. Korisnička kamera za video poruke 2. Reprodukcija snimljenih… »

Proizveden prvi avion Erbasa u SAD-u

Nova ekonomija 07.03.2016
Prvi avion kompanije Erbas proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, ugledao je svetlost dana. Farbanjem prvog A32, kompletirana je proizvodnja prve takve letelice preko Atlantika, a avion je izašao iz farbare u Mobilu, Alabama, uz prepoznatljiva… »