Arhiva » Vesti » Politika 07.05.2016

Studentsko takmičenje u znanju kineskog jezika

Politika subota, 7. maj 2016.  |  J. Đ.

Koliko poznaju kineski jezik i kulturu pokazalo je 15 mladih ljudi na takmičenju organizovanom u prostorijama Kineskog centra Univerziteta „Džon Nezbit”. Studenti tog, ali i Beogradskog, Novosadskog, Univerziteta „Singidunum” i Pravnog fakulteta u Nišu, nadmetali su se za titulu najboljeg i za čast predstavljanja naše zemlje na svetskom takmičenju koje će se u toku godine održati u kineskom gradu Čangša. U nadmetanju su učestvovali oni koji na svojim fakultetima otkrivaju tajne ovog jezika i akademci koji proučavaju kineski iz hobija, kao amateri. U kategoriji naprednih studenta bilo je 10 učesnika, a među amaterima pet.

Takmičari su najpre imali zadatak da odgovore na temu „Snovi rasvetljavaju budućnost”, odnosno da kratkim esejom prikažu kako vide sebe u budućnosti. Potom je usledio najinteresantniji deo nadmetanja. Morali su da pokažu svoje talente, pa su neki recitovali kinesku poeziju, pojedini su pokazali veštine sa četkicom u ispisivanju kineskih karaktera krasnopisom, a bilo je i onih koji su odlučili da odigraju tradicionalne plesove Kine. Imali su zadatak i da reše kviz znanja iz jezika, istorije i običaja ove dalekoistočne zemlje čime se nadmetanje za amatere završilo, dok su u četvrtom delu studenti s naprednim znanjem morali da napišu dodatni esej.

Žiri je odlučio da šampionka u naprednoj kategoriji bude Katarina Andoljšek s Filološkog fakulteta u Beogradu, dok je prva među amaterima Ana Banković, buduća pravnica iz Niša. Ove devojke predstavljaće Srbiju na predstojećem svetskom nadmetanju koje organizuje Han Ban, institucija zadužena za promociju kineskog jezika.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Niš

©2018 Netmark d.o.o.