Arhiva » Vesti » Auto blog 11.01.2017

Velike automobilske kompanije najavile ulaganja u SAD

Auto blog sreda, 11. januar 2017.  |  Seebiz.eu

Izvršni direktori svetskih automobilskih kompanija su na velikom sajmu automobila u Detroitu izneli planove o ulaganjima u SAD, u pozadini napada novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa na proizvođače koji planiraju da grade fabrike u Meksiku.

Izvršni direktor Fiat Chryslera Sergio Marchionne izjavio je u ponedeljak da nesigurnost zbog Trampove trgovinske i poreske politike može navesti automobilske proizvođače da odlože ulaganja u Meksiko, pritom potvrdivši planove o otvaranju 2.000 novih radnih mesta u kompanijinim fabrikama u SAD-u. Ta kompanija je objavila da će uložiti milijardu dolara u modernizaciju fabrika u Ohaju i Mičigenu, najavivši i mogućnost seljenja proizvodnje Ram kamioneta iz Meksika u Mičigen.

U ponedeljak je i Ford potvrdio planove proizvodnje nove generacije Ranger kamioneta, kao i luksuznih terenaca Bronco u fabrici u Mičiganu. Tokom predsedničke kampanje, Tramp je kritikovao najavu kompanije da će proizvodnju Focusa preseliti u Meksiko. Prošle nedelje, Ford je odbacio prvobitne planove o ulaganju vrednom 1,6 milijardi dolara u proizvodnju Focusa u Meksiku, uz najavu da u fabriku u Mičigenu nameravaju da ulože 700 miliona dolara.

Izvršni direktori Forda, Fiat Chryslera i drugih proizvođača automobila izjavili su tokom razgovora s novinarima na sajmu automobila u Detroitu da su njihove odluke o ulaganjima vođene poslovnim motivima, a ne Trampovim komentarima. Većina velikih proizvođača automobila na američkom tržištu ima značajne proizvodne kapacitete u Meksiku, kao i složenu mrežu proizvodnje delova kojima snabdevaju svoje fabrike u SAD-u i time podstiču zapošljavanje i ulaganja u državama kao što su Ohajo i Mičigan.

Tramp je u ponedeljak putem Twittera pohvalio najnovije najave Forda i Fiat Chryslera.

"Konačno se dešava - Fiat Chrysler je upravo objavio planove o ulaganju milijardu dolara u fabrike u Mičigenu i Ohaju kao i zapošljavanje 2.000 radnika", napisao je Tramp. U sledećem saopštenju je dodao da je Ford prošle nedelje najavio da će umesto ulaganja u Meksiku investirati u širenje svoje fabrike u Mičigenu. "Hvala Fordu i Fiatu", stoji u saopštenju.

Trampova fokusiranost na poslove u američkoj automobilskoj industriji, kao i nesigurnost oko politika koje bi mogao da inauguriše, bile su glavne teme rasprava među predstavnicima auto industrije na godišnjem sajmu u Detroitu. Kompanije, kao što su General Motors, Honda Motor i Daimler AG, iskoristile su sajam kako bi naglasile svoje planove o ulaganjima u SAD.

Toyota Motor će u sledećih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, kao što je bio slučaj i u prethodnih pet godina, izjavio je u ponedeljak izvršni direktor Toyote za Severnu Ameriku Jim Lentz.

Honda je za 2018. najavila proizvodnju novog hibridnog modela automobila koji u svojoj liniji nema pandan u vozilima na benzinski pogon, a proizvodnja se planira u postojećim pogonima u SAD-u, dok je kompanija najavila i povećanje ulaganja u fabriku za sisteme prenosa u Džordžiji.

Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche najavio je da taj nemački proizvođač automobila planira da uloži novih 1,3 milijardi dolara u širenje proizvodnje luksuznih sportskih terenaca u fabrici u Alabami.

Volkswagen AG je takođe objavio da u periodu od 2015. do 2019. u SAD-u planira da uloži sedam milijardi dolara. "Dvoumili smo se da li proizvoditi luksuzne terence na električni pogon u SAD-u ili Meksiku", izjavio je za Rojsters izvršni direktor kompanije za Severnu Ameriku Hinrich Woebcken.

Volkswagen ima fabriku u Meksiku već 50 godina, a kompanija ne planira seljenje proizvodnje i radnih mesta iz SAD-a u Meksiko.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Auto.blog.rs / Jeep


Objavljeno na sajtu autoblog.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.