Arhiva » Vesti » Blic 11.01.2017

U: jezgru Zemlje otkriven element koji nedostaje

Japanski naučnici veruju da su identifikovali “element koji je nedostajao” unutar Zemljinog jezgra. Za tim elementom naučnici su tragali decenijama, verujući da on, posle gvožđa i nikla, čini značajan deo samog središta Zemlje.

Blic sreda, 11. januar 2017.  |  bbc.com / M.A.

Eksperimenti koji imitiraju visoke temperature i pritiske duboko u unutrašnjosti planete navode na zaključak da je reč o silicijumu, a najnovije otkriće bi moglo da doprinese boljem razumevanju stvaranja sveta.

“Verujemo da je silicijum značajna komponenta - oko pet odsto težine Zemljinog jezgra mogao bi da bude silicijum razložen u legurama gvožđa i nikla”, izjavio je za Bi-bi-si njuz rukovodilac istraživanja Eidži Ohtani sa Univerziteta Tohoku. Naučnici pretpostavljaju da je centralni deo Zemlje čvrsta lopta prečnika oko 1.200 kilometara. Preduboko je da bi naučnici mogli neposredno da ga istraže i zato analiziraju prolazak seizmičkih talasa kroz tu oblast kako bi saznali od čega je sastavljena.

Zemljino jezgro se pretežno sastoji od gvožđa, koje čini oko 85 odsto njegove težine, i nikla (deset odsto). U pokušaju da otkriju od čega je preostalih pet odsto težine jezgra, Eidži Ohtani i njegov tim napravili su legure gvožđa i nikla i pomešali ih sa silicijumom.

Zatim su ih izložili snažnim pritiscima i temperaturama kakve postoje u jezgru i ustanovili da ta mešavina odgovara rezultatima na koje ukazuju seizmički podaci u unutrašnjosti Zemlje.

Profesor Ohtani ističe da prisustvo silicijuma tek treba da se potvrdi i da ono ne isključuje mogućnost prisustva drugih elemenata.

“Ovi teški eksperimenti su veoma uzbudljivi zato što mogu da pruže uvid u izgled jezgra Zemlje u trenutku nastanka pre 4,5 milijardi godina, kada je jezgro počelo da se odvaja od stenovitih delova Zemlje”, komentariše profesor Sajmon Redfern sa Univerziteta Kembridž. “Međutim, neki naučnici su nedavno izneli tvrdnju da je i kiseonik važan deo jezgra.”

On kaže da bi saznanje o komponentama jezgra pomoglo naučnicima da bolje razumeju uslove koji su vladali u vreme nastanka Zemlje, a naročito da odgovore na pitanje da li je u jezgru u ranoj fazi bilo mnogo ili malo kiseonika.

Ukoliko se u Zemljinom jezgru pre više od četiri milijarde godina nalazila veća količina silicijuma, na šta ukazuju rezultati Ohtanijeve studije, to bi značilo da je ostatak planete bio relativno bogat kiseonikom. Ako je, međutim, jezgro usisalo kiseonik, to bi značilo da je stenoviti omotač oko jezgra bio siromašan tim elementom.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Otkriven nedostajući element u Zemljinom jezgru

Radio 021 sreda, 11. januar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.