Otkriven "nedostajući element" u Zemljinom jezgru

Otkriven "nedostajući element" u Zemljinom jezgru

B92 sreda, 11. januar 2017.
Japanski naučnici su već decenijama u potrazi za "nedostajućim elementom" unutar Zemljinog jezgra, a sada veruju da su utvrdili identitet elementa koji, nakon gvožđa i nikla, čini značajni deo naše planete. Eksperimenti pokazuju da je najverovatnije reč o silicijumu, a ovo otkriće bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo način na koji je naš svet formiran.
"Verujemo da je silicijum jedan od glavnih elemenata i da čini blizu pet odsto Zemljinog unutrašnjeg jezgra", rekao je Eiji Ohtani, voditelj istraživanja sa Univerziteta u Tokiju za Bi-Bi-Si. Smatra se da je unutrašnji deo... »

Otkriven nedostajući element u Zemljinom jezgru

Radio 021 sreda, 11. januar 2017.
Japanski naučnici su već decenijama u potrazi za "nedostajućim elementom" unutar Zemljinog jezgra, a sada veruju da su utvrdili identitet elementa koji, nakon gvožđa i nikla, čini značajni deo naše planete.
Eksperimenti pokazuju da je najverovatnije reč o silicijumu, a ovo otkriće bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo način na koji je naš svet formiran. "Verujemo da je silicijum jedan od glavnih elemenata i da čini blizu pet... »

U: jezgru Zemlje otkriven element koji nedostaje

Blic sreda, 11. januar 2017.
Japanski naučnici veruju da su identifikovali “element koji je nedostajao” unutar Zemljinog jezgra. Za tim elementom naučnici su tragali decenijama, verujući da on, posle gvožđa i nikla, čini značajan deo samog središta Zemlje.
Eksperimenti koji imitiraju visoke temperature i pritiske duboko u unutrašnjosti planete navode na zaključak da je reč o silicijumu, a najnovije otkriće bi moglo da doprinese boljem razumevanju stvaranja sveta. “Verujemo da je... »
©2017 Netmark d.o.o.