Arhiva » Vesti » Politika 11.01.2017

Dačić: Zajednički kandidat koalicije dobija izbore

Politika sreda, 11. januar 2017.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je za vladajuću koaliciju bitno da ima zajedničkog predsedničkog kandidata, jer smatra da će zajednički kandidat pobediti na izborima za predsednika Srbije.

Dačić je istakao i da odnos SPS i SNS nije bio nikad bolji. „Najvažniji su odnosi Vučić-Dačić. Vučić plus Dačić to je jednako pobeda u prvom krugu. Bio sam dovoljno jasan”, poručio je Dačić u intervjuu za B92.

On je rekao i da nije „zaćutao” na temu da li će biti kandidat na predsedničkim izborima, već da toj temi pristupa veoma odgovorno.

„Vladajuća koalicija mora odgovorno da pristupi ovoj temi. Nije sada više bitno ko je kandidat, ako postoji zajedništvo. Za budućnost koalicije bitni su rezultati predsedničkih izbora”, naveo je Dačić.

On je napomenuo da sa premijerom Aleksandarom Vučićem nije još razgovarao o zajedničkom kandidatu ali da je, ako premijer bude zainteresovan za razgovore, SPS sreman da priča o „zajedničkom predsedničkom kandidatu koji će dobiti izbore”.

Takođe je ocenio da bi on bio bolji kandidat od Tomislava Nikolića, ali i da se nije sam predložio Aleksandru Vučiću.

„Zašto bih se ja predlagao...nismo uopšte razgovarali o tome, samo govorim o rezultatima”, naveo je Dačić i dodao da o tome može da se razgovara po povratku premijera iz Indije.

„Mi smo zajedno, prema tome taj naš odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i naši koalicioni partneri garantuje pobedu Vučića u prvom krugu. Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma znajačno”, rekao je on.

Prema njegovim rečima,prenosi Tanjug, zajednički kandidat je zajednički politički plan.

„To je zajedničko učešće u kampanji, zajedničko planiranje svega onoga što će se dešavati u naredne četiri godine. Kako u tome možete da izgubite neki identitet? Ako postoji državni interes i postoji dogovor između svih nas ne možete u tome izgubiti stranački identitet”, rekao je Dačić.

Ambasador će snositi političku odgovornost zbog Tripolija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će zbog stradanja dvoje srpskih službenika u Tripoliju prošle godine ambasador u Libiji snositi političku odgovornost, dok su za zaokruživanje celog slučaja potrebni izveštaji kojih za sada nema.

„Oni su ubijeni u bombardovanju. Oni sigurno nisu izgubili život zbog greške bilo koga, ali je problem što ni libijska ni američka strana ne daju nikakav izveštaj o tome. Mi ne istražujemo tu temu, istražuje tužilaštvo. Kad je rec o političkoj odgovornosti ambasadora to je drugo pitanje, on će snositi odgovornost”, rekao je Dačić za B92.

Prema njegovim rečima, za zaokruživanje celog tog slučaja potrebni su izveštaji kojih za sada nema osim srpskih obdukcionih nalaza.

Dvoje srpskih službenika prošle godine stradalo je u bombardovanju u Tripoliju.

Prethodno su bili oteti.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.