Arhiva » Vesti » Politika 11.01.2017

Uefa izbacila Partizan iz Evrope, „crno-beli” tvrde drugačije

Evropska fudbalska unija izrekla jednogodišnju suspenziju za učešće u njenim takmičenjima zbog duga od 2.468.000 evra i ostavila rok od deset dana za žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. – U Humskoj tvrde da je kazna uslovna i da je sporan iznos od 370.000 evra

Politika sreda, 11. januar 2017.  |  Goran Kovačević

Evropska fudbalska unija saopštila je da je kaznila Partizan jednogodišnjim neigranjem u takmičenjima pod njenim okriljem, zbog 2.468.000 evra duga prema drugim klubovima i po osnovu poreza, na dan 30. septembra 2016. godine. Kazna se odnosi na prvu sezonu Lige šampiona ili Lige Evrope za koju se „crno-beli” kvalifikuju u naredne tri godine.

U Humskoj su to odmah demantovali tvrdeći da je reč o uslovnoj suspenziji koja neće stupiti na snagu ako klub do kraja meseca izmiri znatno manji iznos, od 370.000 evra. U klupskom saopštenju je navedeno da će ta suma biti isplaćena u roku od 24 sata:

„Povodom informacija u vezi sa kaznom koja je izrečena Fudbalskom klubu Partizan od strane nadležnog organa Uefa za finansijsku kontrolu klubova, Upravni odbor Fudbalskog kluba Partizan obaveštava javnost da će u toku sutrašnjeg dana biti izmirene sve finansijske obaveze prema klubovima poveriocima u iznosu od 370.000 evra, a po zahtevu Uefa.

Neizmirene poreske obaveze, koje se pominju u nekim medijima, regulisane su zvaničnim reprogramom koji je, u međuvremenu, već službeno dostavljen nadležnim organima Uefa.

Problemi u kojima se našao Fudbalski klub Partizan, rešeni su uz svesrdnu i sveobuhvatnu pomoć državnih organa i Vlade Republike Srbije na čelu sa njenim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem.

Na tom opsežnom zalaganju su iskreno zahvalni uprava FK Partizan i crno-bela sportska javnost”.

Međutim, sudeći po dokumentima koje je objavila Uefa, 13. decembra u Nionu je doneta konačna odluka, čije izvršenje ne zavisi od uplate sume koju pominju u Humskoj do 31. januara. Taj datum je figurirao ranije, ali samo u predlogu koji je Uefin istražni sudija uputio prilikom prosleđivanja slučaja 11. novembra.

„Odluka je definitivna i potrebno ju je dostaviti: Partizanu, Fudbalskom savezu Srbije, glavnom istražnom sudiji Uefinog tela za finansijsku kontrolu (CFCB) i Uefinoj administraciji. Žalbu na odluku moguće je uputiti Sudu za sportsku arbitražu (KAS). Rok za njeno podnošenje je deset dana od prispeća”, stoji na kraju odluke, uz napomenu da Partizan mora da plati 3.000 evra za troškove postupka u sledećih 30 dana.

U tekstu pisanom na 14 strana, navodi se da je Partizan prekršio tri člana Uefine regulative finansijskog fer-pleja, koja igraju ključnu ulogu u njenoj primeni tako da disciplinske mere moraju da budu i primer koji će obeshrabriti druge klubove od takve prakse.

„Takođe, ovo je treći put da je Partizan prekršio propise finansijskog fer-pleja. Uefino kontrolno telo je 1. maja 2012. sa 60.000 evra kaznilo Partizan zbog duga od 888.000 evra, mada je polovina tog iznosa bila uslovna na dve godine i nije naplaćena. Na dan 14. januara 2013. Partizan je kažnjen sa 100.000 evra i izbacivanjem iz takmičenja, zbog duga od 2.071.000 evra na dan 30. juna 2012. i 2.706.000 na dan 30. septembra 2012. godine. Klub je ispunio svoje obaveze, tako da isključenje iz takmičenja nije stupilo na snagu.

Sa takvim prethodnim slučajevima, CFCB je obavezan da uvidi da je u pitanju ponavljanje prekršaja. Novi se dogodio više od tri godine nakon drugog, i više od četiri posle prvog takvog slučaja, a u propisima nije precizirano vremensko ograničenje u kojem se može konstatovati da je reč o ponavljanju prekršaja”, stoji, između ostalog, u Uefinom obrazloženju okolnosti koje su dovele do odluke o isključenju „crno-belih”.

Ako do toga zaista dođe, nema sumnje da će to biti težak udarac za Partizan, u sezoni koju je i počeo nikad bržim ispadanjem iz Evrope, još u julu u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pitanje je i koliko bi mogao da potraje proces na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, ali možda će narednih dana sve biti jasnije...


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Partizan izbačen iz Evrope!

Večernje novosti sreda, 11. januar 2017.

Neizvesnost traje - UEFA demantovala Partizan?

Sportske.net sreda, 11. januar 2017.

UEFA: Partizan je izbačen! Partizan: Nismo!

Mondo sreda, 11. januar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.