Arhiva » Vesti » Večernje novosti 11.01.2017

Partizan izbačen iz Evrope!

Čelnici tvrde da odluka nije konačna i da neće biti isključenja u slučaju uplate 360.000 evra do 31.januara

Večernje novosti sreda, 11. januar 2017.  |  M. Blažić

PARTIZAN je izbačen iz Evrope! Šokantna odluka koja se pojavila u sredu u ranim popodnevnim časovima posredstvom agencije "Asošijeted pres", izazvala je mnogo kontroverzi, negiranje od strane čelnika kluba iz Humske, a nešto kasnije kada se oglasila Komisija za finansijsku kontrolu klubova pri UEFA, postalo je jasno da su šanse Partizana da ovog leta vidi međunarodnu scenu praktično minimalne.

A oni jasno kažu: "Partizan zbog nepoštovanja finansijskog fer-pleja neće moći da igra na međunarodnoj sceni u prvoj od naredne tri sezone kada po plasmanu na tabeli bude izborio igranje u Evropi"!

Nagomilani problemi sa kojima se Partizan susreće poslednjih godina, očigledno nisu kontrolisani na pravi način i u skladu sa dinamikom koju zahteva UEFA, pa je Komisija za finansijsku kontrolu UEFA donela odluku o isključenju crno-belih iz Evrope još 13. decembra, koja je na svetlo dana izašla tek juče. Reč je o ukupnom dugu od 2,5 miliona evra, od čega nešto manje od dva miliona otpada na poreski dug, dok 360.000 evra iščekuju klubovi (prema nekim informacijama u pitanju su Augzburg, St. Galen i SJK).

- Postoji taj dug od 360.000 evra koji nije sporan i koji bi trebalo da regulišemo najkasnije do 31. januara. Za poreski dug koji postoji napravljen je reprogram i njega ne bi trebalo tretirati jednako sa onim koji postoji prema klubovima - rekao je odmah po saznanju informacije o eliminaciji Partizana iz Evrope predsednik Partizana Milorad Vučelić.

Začkoljica koja je dovela do razilaženja u priči klupskih čelnika i slova na papiru koje je kategorično i potpuno jasno, a stiglo je iz UEFA, odnosi se na organe čije se odluke tumače. U Humsku je još pred kraj godine stigao dokument Komisije za finansijsku kontrolu klubova koji nedvosmisleno ukazuje na to da će crno-beli propustiti prvu od naredne tri sezone u takmičenjima pod okriljem UEFA. Za sve to vreme iz Humske su održavali kontakte sa čovekom zaduženim za redovno kontrolisanje finansijskih tokova u UEFA. On je organu za donošenje odluka dao predlog da sačeka 31. januar do kada će Partizan izmiriti dugove prema klubovima. Oni, jasno je, tu preporuku nisu poslušali...

Spornija stavka, koja će Partizan gotovo izvesno koštati igranja na evropskoj sceni ovog leta je poreski dug. Prema nekim informacija reprogram duga od skoro dva miliona evra na ime poreza nije na vreme ušao u spise koji su pri UEFA "pečatirani" 30. septembra i moguće je da je to imalo značajan uticaj na Komisiju kada je donosila odluku o kazni.

Na čemu crno-beli zasnivaju optimizam koji su predočili saopštenjem pod naslovom "Igraćemo Evropu"? Kako saznajemo, dug od 360.000 evra biće regulisan već danas brzom intervencijom putem sponzora, ali ostaje otvoreno pitanje koliko to može da izmeni odluku koja u nekim ranijim situacijama nije bila "elastična" i podložna promenama.

Ostaje mogućnost žalbe Sportskom sudu u Lozani (CAS), koji bi, kako se nadaju u Humskoj, mogao da obori odluku Komisije za finansijsku kontrolu klubova, najpre zbog činjenice da se ne radi o velikom prekoračenju finansijskog fer-pleja...

ČETVORKA USLOVNO

DISCIPLINSKA komisija UEFA je 16. decembra 2016. objavila kazne zbog kršenja finansijskog fer-pleja za četiri kluba, ali ne i za Partizan, iako su svi predmeti bili na stolu kontrolnog tela UEFA 13. decembra. Rumunski Astru Đurđu i Targu Mureš, ukrajinski Dnjepar i azerbejdžanski Inter Baku kažnjeni su istovetno kao i Partizan, s tim da će im se kazna ukinuti ukoliko plate dugove do 31. januara 2017.

TRI OPOMENE OD 2012.

PARTIZAN je dva puta od 2012. godine bio upozoravan i kažnjavan od strane UEFA zbog kršenja finansijskog fer-pleja, stoji na 11. strani objašnjenja kazne UEFA, a zbog trećeg prekršaja je drastično kažnjen.

MAJ 2012. - klub je kažnjen 60.000 evra, a dve godine uslovno izbacivanjem iz evrokupova zato što nije plaćen dug od 888.000 evra za period od 30. juna do 30. septembra 2011. godine.

JANUAR 2013. - klub je kažnjen 100.000 evra uz potvrdu uslovne suspenzije zbog duga od 2.071.000 evra na dan 30. jun 2012, odnosno 2.706.000 evra na dan 30. septembar 2012. godine.

DECEMBAR 2016. - klub je izbačen iz evrokupova na jednu godinu u tri naredne sezone zbog duga na dan 30. septembar 2016. od 2.468.000 evra. Od toga 454.000 evra dug prema drugim klubovima, 88.000 prema zaposlenima, 1.926.000 zaostali porezi i doprinosi.

ZVEZDA IZBAČENA 2014.

CRVENA zvezda je 6. juna 2014. bila izbačena iz Evrope na godinu dana u sezoni 2014/2015. Slavlje zbog osvojene titule pretvorilo se u veliku tugu, jer je telo UEFA zaduženo za finansijsku kontrolu klubova donelo odluku o eliminaciji crveno-belih zbog kršenja fer-pleja, nagomilanih dugova i brojnih opomena za prekoračenje termina za plaćanje.

Tada, u kratkoj objavi na sajtu UEFA, predsednik "CFCB" Hoze Narciso da Kunja Rodrigez objasnio je da Crvena zvezda od aprila nije uspela da ispravi uočene nedostatke i da je odluka konačna, s tim da klub ima 10 dana da se žali Sportskom sudu u Lozani. Kasnije se spekulisalo da su crveno-beli bili izbačeni zbog duga od 800.000 evra, mada je u decembru iste godine nova uprava objavila dug kluba od 52 miliona evra, uz skoro 15 miliona evra duga koji se tiču UEFA licence.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.