Arhiva » Vesti » Telegraf 11.01.2017

Amerikanci spremaju oštrije sankciji Rusiji: Ukinuće im vize i zamrznuti imovinu

Republikanac Džon Mekejn i demokrata Bendžamin Kardin, koji su kritičari novoizabranog predsednika Donalda Trampa, glavni su sponzori novog zakonskog predloga kojim bi se povećale sankcije Rusiji

Telegraf sreda, 11. januar 2017.  |  Telegraf.rs / Tanjug

Deset senatora – pet republikanaca i pet demokrata – predstavilo je zakonski predlog kojim bi trebalo da se poveća obim američkih sankcija protiv Rusije zbog njenog navodnog mešanja u novembarske predsedničke izbore.

SAD uvele dodatne sankcije za još pet državljana Rusije!

Republikanac Džon Mekejn i demokrata Bendžamin Kardin, koji su kritičari novoizabranog predsednika Donalda Trampa, glavni su sponzori tog dokumenta.

Zakonski predlog koji je nazvan “Akt o odgovoru na ruska neprijateljstva 2017″, napisan je da pokaže da i ključni republikanski zakonodavci imaju nameru da kazne Rusiju, bez obzira na Trampovu želju da ojača veze između dve zemlje, prenosi “Glas Amerike”.

Kako se podseća, američka obaveštajna zajednica je pre nekoliko dana objavila deklasifikovanu verziju izveštaja u kojoj se Rusija optužuje da se mešala u američke izbore.

Zakonskim predlogom bile bi uvedene zabrane izdavanja viza i zamrznuta imovina onima koji podrivaju sajber-bezbednost demokratskih institucija, čime bi najverovatnije bilo dodatno otežano bankama da posluju sa ruskom vojskom i obaveštajnim agencijama.

Njime bi se, takođe, sistematizovale sankcije koje je Rusiji uvela administracija predsednika Baraka Obame kao odgovor na rusko mešanje u izbore i aneksiju Krima 2014. godine.

Pored toga, zakonski predlog predviđa izdvajanje 100 miliona dolara za Stejt department i druge američke agencije za borbu protiv ruske propagande, navodi “Glas Amerike”.

Ukoliko zakonski predlog bude usvojen i postane zakon, Trampova administracija ne bi bila obavezna da uvede sankcije.

Senator Kardin je objasnio da bi u zakon najverovatnije bio ubačen amandman kojim bi predsedniku bilo omogućeno da ne primeni sankcije ukoliko je to u najboljem interesu SAD, dodaje “Glas Amerike”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.