Arhiva » Vesti » Večernje novosti 11.01.2017

Raspust traje u 14 mesta

Mraz, smetovi i hladni radijatori odložili početak rada osnovnih i srednjih škola

Večernje novosti sreda, 11. januar 2017.  |  Beta

UČIONICE osnovnih i srednjih škola u mnogim delovima Srbije i danas su ostale prazne. Zbog odluke da se raspust više ne produžava, ali i mogućnosti da škole i lokalne samouprave ipak same odluče da li će časova biti ili ne - situacija je danas bila vrlo različita od mesta do mesta. U 14 opština i gradova raspust će trajati do ponedeljka, u pojedinim gradovima samo u izdvojenim odeljenjima nema nastave, u četiri škole u Kraljevu časovi su skraćeni na 35 minuta, a u Vranju, Kladovu, Priboju i OŠ "Branko Radičević" u Štrpcu - na pola sata.

Za prazne klupe u većini gradova i opština krivi su sneg i led, smetovi i neprohodni putevi, a ponegde škole ne rade zbog hladnih radijatora. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, zbog vanrednih vremenskih uslova, odlukom lokalnih vlasti, nastave danas nije bilo u opštinama Dimitrovgrad, Babušnica, Žabari, Mionica, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Sjenica, Štrce, Gnjilane, Gora, Ivanjica, Tutin, kao i u Novom Pazaru.

Zbog havarija na sistemu grejanja ili neprohodnosti puteva, početak nastave odložen je u 21 školi i 28 izdvojenih odeljenja, i to u tri škole i četiri izdvojena odeljenja Školske uprava (ŠU) Zaječar, jednoj školi u ŠU Kruševac, pet škola ŠU Beograd, po jednoj školi i po pet izdvojenih odeljenja ŠU Valjevo i ŠU Leskovac i četiri škole ŠU Kragujevac. U užičkom kraju časova nije bilo u šest matičnih i 14 seoskih škola.

Najteže je u seoskim školama, jer su putevi neprohodni, pa na časove ne mogu da stignu ni učitelji, ni deca. U Blacu, jednoj od opština u kojima je uvedeno vanredno stanje, pojedini seoski putevi i dalje nisu prohodni.

- Sneg i olujni vetar stvorili su ogromne smetove u pojedinim selima, pa smo se zbog bezbednosti dece odlučili da odložimo početak nastave do ponedeljka - ističu u opštini Blace.

Više hiljada đaka s područja opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin nije danas došlo u školu zbog snega i mraza.

NADOKNADA ČASOVA KAKAV je raspored, takva će biti i nadoknada - različita po opštinama. Svaka škola će akcione planove za nadoknadu časova slati Ministarstvu prosvete, koje treba da im odobri kada će "odraditi" izgubljenu nastavu.

- Još je mnogo zavejanih škola i puteva na Pešterskoj visoravni, a kako čujemo, i na Goliji, Rogozni i drugim kritičnim područjima. Bilo bi opasno, čak i nemoguće, da se deca probijaju kroz snežne nanose i rizikuju svoje zdravlje, a na nekim delovima Peštera i živote, pa smo procenili da je bolje i bezbednije da još nekoliko dana ostanu kod svojih kuća - kaže Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica.

- Sneg je napadao i na Rogozni, putevi su neprohodni, i ne znam da li bi učiteljica Danka Nikolić, koja živi u Novom Pazaru, mogla da se probije do našeg sela i do škole u Odojevićima. Nadamo se da će se ostvariti prognoze meteorologa i da će se do ponedeljka vreme bar malo poboljšati. Ukoliko ostane ovako, moraću svakog dana sa ćerkama Nikolinom i Dijanom da idem do škole, jer neću smeti same i još slabašne da ih po ovolikom mrazu šaljem na dugo i neizvesno pešačenje - ističe Radiša Barać, iz sela Zmijinac na Rogozni.

Raspust će biti produžen za đake u Dimitrovgradu, gde je 60 odsto dece obolelo od gripa, i u Babušnici, koja je proglasila vanredno stanje zbog vremenskih neprilika - rekao je načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo.

KOSOVO I METOHIJA Hladnoća je produžila raspust i za oko 1.500 učenika u Štrpcu, jer pojedini učenici do škola putuju i po 12 kilometara. U školama se greje i u njima su organizovana dežurstva. Prema rečima Nazima Mehmedija, iz opštine Gora, lokalna samouprava donela je odluku da zbog hladnoće i virusa, ali i loših puteva, odloži početak nastave do ponedeljka, što je slučaj i sa školama u seoskim sredinama oko Novog Brda i Gnjilana.

Prema njegovim rečima, obustavljeno je vanredno stanje koje je bilo na snazi u Aleksincu zbog velikih snežnih nanosa i smetova, pa su deca krenula u školu.

Problem je nastao danas u niškom selu Trupale, gde je procurio kotao za grejanje, pa đaci nisu mogli na časove, rekao je Gejo za "Novosti".

I u niškoj Elektrotehničkoj školi "Mija Stanimirović" skraćeni su časovi zbog problema s grejanjem. OŠ "Kole Rašić" u Nišu takođe je zadesio kvar na sistemu grejanja, ali je on ubrzo otklonjen. U ostalim školama u Nišavskom okrugu juče se uobičajeno odvijala nastava.

U Prijepolju je nastava počela u većini škola, ali su se đaci Tehničke i Ekonomsko-trgovinske škole vratili s prvog časa kući. Usled velikog mraza pukle su vodovodne cevi, pa su radijatori ostali hladni. Direktor prijepoljske Tehničke škole Nebojša Jeftić kaže da su danas zbog niskih temperatura u učionicama bili prinuđeni da učenike koji su došli u školu vrate kućama, kao i da majstori rade na otklanjanju kvara.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.