Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2017

Heroji iz Leskovca: Vatrogasci šest sati nosili bolesnu ženu kroz planinske smetove

Četvoročlana ekipa Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Leskovca šest sati je spasavala bolesnu ženu noseći je kroz planinske smetove i do metar i po visine u predejanskom kraju.

Blic četvrtak, 12. januar 2017.  |  Milica Ivanović

Akcija spasavanja Ljubinke Krstić (65) iz sela Suševlje u opštini Predejane počela je 9. januara u 11.30 kada je stigao poziv u pomoć pa do 17.35 sati kada je bolesna i iznemogla žena od gripa smeštena u leskovačku bolnicu.

Radivoje Đurović (34), vozač i vođa grupe, Ivan Dimitrijević (34), Božidar Cvetković (30) i Marko Đorđević (32) krenuli su na put terenskim vozilom, bez lekara iz predejanskog Doma zdravlja koji su imali hitnu intervenciju, ali su tokom akcije sve vreme bili na vezi sa lekarkom Anom Medenicom i sa svojom centralom u Leskovcu.

- Samo smo svratili u Predejane da pozajmimo nosila. Tada nam je Ana rekla: "Neka vam je bog na pomoć" - priča Đurović, koga smo sa drugovima i starešinom Sašom Jovanovićem zatekli u sedištu Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu na kratak predah.

Pročitajte još:

LED NA TREPAVICAMA Ovo je jedan od heroja koji je spasavao ljude sa auto-puta kod Niša

SPASENA OSOMOMESEČNA BEBA Vatrogasci iz Kladova prebacili dete u bolnicu

SRBIJA U LEDENOM DOBU Spasioci na rukama izneli bolesnu trudnicu do puta, još 60 sjeničkih sela ODSEČENO OD SVETA

- Do kuće Krstića išli smo prečicom, strminom, i gazili sneg od pola metra do metar i po, a otuda smo se vraćali sa ženom na noslima zaobilaznim putem tamo gde je manja strmina zbog njene bezbednosti. Vodio nas je instinkt pa smo se lako snašli u onoj belini, kroz šumu, dok je duvala vejavaca. S nama je veoma hrabro put izdržala i ćerka bolesne žene - objašnjavaju vatrogasci.

Zbog tog pogleda zahvalnosti punog nade i sreće, naš posao je najlepši posao na svetu Radivoje Đurović, vođa grupe

Na pragu zavejane kuće dočekao ih je Ljubinkin suprug, ne verujući da vidi ljudska bića u zavejanoj nedođiji.

- A kada smo ušli u sobu, kao da je bog ušao. Bolesna žena je podigla glavu iz kreveta, zahvalila se i nasmešila. I baš zbog tog osmeha, zbog tog pogleda zahvalnosti punog nade i sreće, naš posao je najlepši posao na svetu - komentariše Đurović.

Vranjski vatrogasci-spasioci tri dana bez prestanka na terenu u zavejanim selima

Ljubinka Krstić se razbolela od jakog gripa. Bila je, pričaju vatrogasci, četiri dana bez terapije, pod visokom temperaturom, potpuno iznemogla jer je danima povraćala, ali je istrpela put kroz smetove do Doma zdravlja.

Biću im večito zahvalna

Ljubinkina ćerka Danijela Anđelković, koja je danima bezuspešno pokušavala da se iz Predejana probije do Suševlja sa oko 60 stanovnika, kaže da će celog života biti zahvalna hrabrim vatrogascima.

- Ne znam šta bi bilo da nisu prihvatili poziv jer je majka bila u potpunom kolapsu. Sada se oporavlja i u stabilnom je stanju - veli Danijela.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Leskovac

©2017 Netmark d.o.o.