Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2017

Kada vidite koje sve muke muče meštane Peštera na -30, život u gradu dođe kao zimska bajka

Odsečeni su od sveta, temperatura je danima oko minus 30, nanosi snega su visoki i do dva metra, a stoka je gladna i žedna... Ovo nije scena iz nekog udaljenog polarnog bespuća, ovako ovih dana izgleda život u Srbiji - na Pešterskoj visoravni.

Blic četvrtak, 12. januar 2017.  |  Edip Honić

Reporter "Blica" proveo je dva dana na Pešteru i ovo je siže: peti ledeni dan na Sjeničko-pešterskoj visoravni paralisao je celu opštinu. Vanredno stanje i dalje traje. Škole neće raditi do 16. januara. Stočari muku muče bez vode na područiju sela Doliće, Bioce i Crvsko. Štab za vanredne sitacije ulaže maksimalne napore da odblokira još oko 30 sela i zaseoka na područiju mesne zajednice Bare, Kladnica i Karajukiće Bunare. Svakog dana angažuje se 20 mašina da bi se uklonili sneg i meštanima ugroženih seoskih područija omogućili komunikaciju do grada.

Meštani kažu da se ne sećaju ovakog kijemata za poslednjih 20 godina.

Mraz je. Sve ledi. Kako će oni sve to preživeti, kao da im i nije najveća briga. Najviše ih muči to što je stoka žedna.

- Plašimo se šta će biti ako se ovakva hladnoća, može stoka da nam ugine - pričaju meštani Peštera.

U Selu Doliće na tamošnjoj farmi radnici muku muče da se snadbeju vodom za svoje krave i junad. Fuad Bajramović, rukovdilac farme, kaže da je veoma teško.

- Ako ovako nastavi hladnoća od minus 30 bićemo prinuđeni da prodajemo krave i junad. Vodu nikako da doteram. Imamo cisternu, ali prilikom transporta iz susednog sela voda ledi tako da nema efekta - kaže Fuad Bajramović.

Radnik farme Zarif Kurtanović razbija led u koritima da bi došao do vode i dao ga stoci.

- Žao mi je da gledam kao se krave muče. Hladno im je, a još i žedne. Ipak, nekao se mi borimo. Otapamo sneg dajemo im bar po deset litara vode kako bi opstale - priča Kurtanović i duva u ruke da bi ih zagrejao.

Nakon Dolića put nas vodi u pravcu sela Boljare na samoj granici Crne Gore. Na sreću, put je očišćen. Selo Boljer ima samo pet stanovnika.

Kroz ovo selo planiran je prolazak auto-puta na Koridoru 11. Možda će taj put olakšati život stanovnicima Pešterske visoravni, nadaju se meštani.

Svetislav Kuč priča kako je živeti u najudaljenijem selu na Pešterskoj visoravni, koje je više od 50 kilometara udaljeno od Sjenice.

- Problem nam je voda, mučimo se, ali i ovu zimu ćemo preživeti. Tako smo navikli. Surova je Pešter. Mi za to znamo pa se i pripremimo u toku leta, snadbemo se namirnicama za pola godine. Ali ovo kad nemamo vode to je nacrnje - veli Svetislav Kuč.

Selo Crvsko koje pripada mesnoj zajednici Bare već dvadeset dana nema vodu.

Dana Jelić ljutito, ali ipak i razumno, jer je minus 30, priča da muku muči da istopi sneg za 15 krava.

- Treba dosta litara vode za njih, a i za kuću. Za ličnu upotrebu ovu vodu koji dobijem od topljenja snega prokuvamo i koristim za piće, eto tako ti je svaki dan. Paćenje i jad na ovom prostoru - priča Dana Jelić iz sela Crvsko.

Zbog situacije na ovom prostoru Sjeničko-pešterske visoravni, čelnici loklane vlasti pošli u obilazak ovdašnjeg stanovništva da se uvere u teškoće i vide kako mogu da im pomognu.

Predsednik opštine Sjenice Hazbo Mujović sa svojim zamenikom Mićom Kaličaninom prilikom posete farme u selu Doliće obećali su da će sve učiniti da se snadbeju vodom na bilo koji način, ali je teško zbog hladnoće.

- Prebacivati vodu u cisternama je nemoguća misija. Mraz je i na nekoliko kilometer ona će zamrznuti. Pokušaćemo da otklonimo kvarove na Pešterskom vodovodu u što kraćem roku da bi stanovnici ovih sela imali vodu - reko je predsednik opštine Sjenice Hazbo Mujović.

U ovih pet dana na Pešterskoj visoravni bilo je intervencija i evakuacija trudnica, spašavanje dva šumska radnika i pružanje hitnih intervencija. Najteže je bilo prilikom evakuaciji trudnice iz sela Borišiće i iznošenje starice Marojke Sredojevi (83) iz podgoliskog sela Lijeva Reka. Na tim prostorima ima još smetova preko dva metra.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Stigla hrana i lekovi za meštane Bele stene

Danas četvrtak, 12. januar 2017.

Oprez u saobraćaju zbog klizavog kolovoza

RTS četvrtak, 12. januar 2017.

Najteže u Vranju i na Pešterskoj visoravni

Danas četvrtak, 12. januar 2017.

Ključne reči

Vanredno stanje Pešter Sneg

©2017 Netmark d.o.o.