Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2017

Pobrkala lončiće: Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj fašizma nema, ali u Srbiji sanjaju granicu kod Karlobaga

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Blic četvrtak, 12. januar 2017.  |  Tanjug

- Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem - rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavari otvorena pitanja".

- Do teških pitanja još nismo ni došli, ali Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima - poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Izjavila je i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

- Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama - navela je ona.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

- Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verovatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susednih država još više usporiti - ocenila je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

"Hrvatska je delo borbe sinova ustaša i partizana"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da je "Hrvatska nastala na temeljima borbe sinova ustaša i partizana", iako je u istoj emisiji HRT-a kazala da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", istovremeno ocenivši da "mir i stabilnost na ovim prostorima neće vladati večno".

- Hrvatska se mora usredsrediti na sadašnjost i budućnost. Prestanimo da raspravljamo o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva koji je promovisao predsednik Franjo Tuđman je nešto najvrednije u njegovoj politici i nešto što treba promovisati i dalje - rekla je predsednica Hrvatske.

Pročitajte još:

Grabar-Kitrović: Trampa potcenjuju

Plenković: Hrvatska je predvodnik u regionu, rešićemo SVE PROBLEME

Hrvatska nije mogla u gorem trenutku da gurne PRST U OKO PUTINU

Ocenila je da su novi su izazovi pred Hrvatskom.

- Nemojmo da se zavaravamo da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati večno - kazala je Grabar-Kitarović.

"Srbija se naoružava, od koga se to brani?"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da na odluku Srbije da nabavi aviona Mig-29 ne gleda kao na trku u naoružanju, jer Srbija ima pravo da se naoružava i brani svoj vazdušni prostor, ali da bi volela da zna od koga se to Srbija brani.

- Nemam ništa protiv njihove saradnje s Rusijom, ali njihove vojne vežbe moraju da budu transparentne, kao što su i NATO-ve. Volela bih da nas informišu šta žele da time postignu i od koga se to brane - rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Naglasila je da "Hrvatska nikada nije napala nijedan centimetar srpske teritorije" i da je "uverena u sposobnosti hrvatskih oružanih snaga da odbrane Hrvatsku od bilo kakvog ugrožavanja".

Hrvatska predsednica tvrdi da Srbija "sada u vreme predsedničkih izbora jednostavno podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove".

Ona je u emisiji takođe izjavila da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

- Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem - rekla je Grabar-Kitarović.

Pročitajte još:

RODITELJE UBIO, A ĆERKU SPALIO SA STOKOM Suđenje za ubistvo troje Srba posle "Oluje"

Evo koja blaga Hrvatska traži od Srbije

Vučić: Migovi su BESPLATNI; Kome smetaju naše "kante"; Đorđević: Remont će koštati 185 miliona evra

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavari otvorena pitanja".

- Do teških pitanja još nismo ni došli, ali Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima - poručila je Grabar-Kitarović.

"Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da se "realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država".

- Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju - rekla je Grabar Kitarović emisiji "Iza zavese" HRT.

Predsednica Hrvatske tvrdi da "Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), nego je nastala na temelju Dejtonskih sporazuma".

- Celi taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara - smatra Grabar-Kitarovićeva.

Ona napominje da je (predsednik RS) Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli da dalje destabilizuju BiH.

- Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba da se napravi nešto dobro, unapred spreče potencijalni sukobi bilo kakvih razmera - poručila je hrvatska predsednica.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Lažima krije ustaše

Večernje novosti četvrtak, 12. januar 2017.

Dačić: Kitarović ponovo grubo napala Srbiju

Novi magazin četvrtak, 12. januar 2017.

Dačić: Grub napad Kitarović

Danas četvrtak, 12. januar 2017.

©2017 Netmark d.o.o.